SKŁADNIKI
- 2 czerwone papryki
- 100 g czerwonego ryżu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół puszki krojonych pomidorów z puszki
- 100 g mozzarelli
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
- tymianek
- olej ( 1 łyżka )
- 1 litr bulionu
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie prawie do miękkości. Odcedzamy i przesypujemy do miski. Przestudzamy. Na łyżce tłuszczu smażymy drobno posiekaną cebulę, aż do zeszklenia. Pod koniec smażenia do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażam i dodajemy pomidory z puszki oraz startą na tarce o grubych oczkach mozzarellę. Całość doprawiamy solą, pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Z papryk odcinamy górne części i oczyszczamy je z błon i nasion, a następnie napełniamy farszem. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy bulionem. Pieczemy ok godziny w 200C.
nie wiedziałam,że jest czerwony ryż. Ciekawie podany :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką paprykę :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Ciekawie wygląda, wkrótce wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com