czwartek, 7 sierpnia 2014

Faszerowana papryka

Pyszny, zdrowy i sycący obiad. Faszerowane i pieczone warzywa często robię na obiad. Pomysłów na farsze jest mnóstwo- kasze, ryż, soczewica, mięsa itd. Faszerować możemy tez wiele różnych warzyw. W mojej kuchni najczęściej faszerowane są: cukinia, bakłażan i właśnie papryka. Dziś z czerwonym ryżem z serem mozarella. Zapraszam na przepis ;)

SKŁADNIKI
  • 2 czerwone papryki
  • 100 g czerwonego ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół puszki krojonych pomidorów z puszki
  • 100 g mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • tymianek
  • olej ( 1 łyżka )
  • 1 litr bulionu
 PRZEPIS
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie prawie do miękkości. Odcedzamy i przesypujemy do miski. Przestudzamy. Na łyżce tłuszczu smażymy drobno posiekaną cebulę, aż do zeszklenia. Pod koniec smażenia do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażam i dodajemy pomidory z puszki oraz startą na tarce o grubych oczkach mozzarellę. Całość doprawiamy solą, pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Z papryk odcinamy górne części i oczyszczamy je z błon i nasion, a następnie napełniamy farszem. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy bulionem. Pieczemy ok godziny w 200C.