piątek, 8 sierpnia 2014

Przetwory na zimę

Przetwory to jeden z najbardziej znanych sposobów pozwalających przedłużyć smak sezonowych warzyw i owoców. Dżemy, soki, kompoty, a także marynaty i kiszonki to przetwory, których nie powinno zabraknąć domowej spiżarni. Za przygotowywanie przetworów najlepiej wziąć się wówczas, gdy sezon na określone warzywa i owoce jest w pełni. Domowe przetwory to pewność na brak konserwantów i ulepszaczy a smaku nie da się porównać do kupnych. Przepisów na przetwory jest wiele. Niektórzy z pokolenia na pokolenie przekazują sobie sprawdzone receptury. Ja również najczęściej przygotowuję przetwory z mamą według sprawdzonych receptur. Przygotowanie smacznych przetworów wymaga trochę czasu i cierpliwości. Jednak taki trud z pewnością się opłaca! Dlatego zachęcamy do poświęcenia czasu i przygotowania pysznych przetworów. A na zdjęciach mała foto-relacja z mojej kuchni :)














Po przepisy na przetwory ze zdjęć zapraszam w kolejnym poście :)


1 komentarz:

  1. moja mama bardzo dużo zrobiła ogórków - pyszne są!


    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń