Przetwory to jeden z najbardziej znanych sposobów pozwalających przedłużyć smak sezonowych warzyw i owoców. Dżemy,
soki, kompoty, a także marynaty i kiszonki to przetwory, których nie
powinno zabraknąć domowej spiżarni. Za przygotowywanie przetworów najlepiej wziąć się wówczas, gdy sezon na
określone warzywa i owoce jest w pełni. Domowe przetwory to pewność na brak konserwantów i
ulepszaczy a smaku nie da się porównać do kupnych. Przepisów na przetwory jest wiele. Niektórzy z pokolenia na pokolenie przekazują sobie
sprawdzone receptury. Ja również najczęściej przygotowuję przetwory z mamą według sprawdzonych receptur. Przygotowanie smacznych przetworów wymaga trochę czasu i cierpliwości.
Jednak taki trud z pewnością się opłaca! Dlatego zachęcamy do poświęcenia czasu i przygotowania pysznych przetworów. A na zdjęciach mała foto-relacja z mojej kuchni :)
Po przepisy na przetwory ze zdjęć zapraszam w kolejnym poście :)
moja mama bardzo dużo zrobiła ogórków - pyszne są!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com