Śniadanie na zdrowie!
Dlaczego warto jeść śniadanie?
- po nocy spada poziom glukozy (cukru) we krwi –
spożycie śniadania, zawierającego nierafinowane węglowodany i białko
powoduje, iż poziom cukru łagodnie podnosi się, dzięki czemu jesteśmy w
stanie jasno myśleć, uczyć się i pracować;
- godziny poranne są czasem maksymalnej aktywności energetycznej układu pokarmowego,
w tym również żołądka, który wydziela duże ilości kwasu solnego, aby
móc efektywnie strawić pożywienie. Jeżeli nie spożywamy rano śniadania –
nadmiar kwasu żołądkowego może przyczynić się do powstania chorób
takich jak zgaga, nadkwasota, refluks, nadżerki, a nawet wrzody żołądka;
- w okolicy południa najbardziej aktywny jest nasz mózg, który, aby móc efektywnie pracować, potrzebuje paliwa
– tym paliwem jest glukoza. Jeżeli nie spożyjemy zrównoważonego
śniadania, mózg nie dostanie odpowiedniej dawki glukozy i w godzinach
południowych możemy czuć senność, spadek koncentracji, osłabienie
pamięci.
- osoby jedzące śniadanie rzadziej cierpią na nadwagę i otyłość
Pamiętajmy o codziennej porcji pysznego jedzenia z rana :) U mnie dziś wafle firmy Good Food, warzywa + twarożek oraz zbożowa kawka :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz