środa, 6 sierpnia 2014

Śniadanie na zdrowie!

Dlaczego warto jeść śniadanie?

  • po nocy spada poziom glukozy (cukru) we krwi – spożycie śniadania, zawierającego nierafinowane węglowodany i białko powoduje, iż poziom cukru łagodnie podnosi się, dzięki czemu jesteśmy w stanie jasno myśleć, uczyć się i pracować;
  • godziny poranne są czasem maksymalnej aktywności energetycznej układu pokarmowego, w tym również żołądka, który wydziela duże ilości kwasu solnego, aby móc efektywnie strawić pożywienie. Jeżeli nie spożywamy rano śniadania – nadmiar kwasu żołądkowego może przyczynić się do powstania chorób takich jak zgaga, nadkwasota, refluks, nadżerki, a nawet wrzody żołądka;
  • w okolicy południa najbardziej aktywny jest nasz mózg, który, aby móc efektywnie pracować, potrzebuje paliwa – tym paliwem jest glukoza. Jeżeli nie spożyjemy zrównoważonego śniadania, mózg nie dostanie odpowiedniej dawki glukozy i w godzinach południowych możemy czuć senność, spadek koncentracji, osłabienie pamięci.
  • osoby jedzące śniadanie rzadziej cierpią na nadwagę i otyłość
Pamiętajmy o codziennej porcji pysznego jedzenia z rana :) U mnie dziś wafle firmy Good Food, warzywa + twarożek oraz zbożowa kawka :)