piątek, 16 czerwca 2017

Warzywa górą - od korzeni po liście


Kuchnia wegańska i wegetariańska zdobywają coraz większa popularność. Tworzą się nowe restauracje, bary oraz blogi z kuchnia roślinną. Ja jestem jej wielką wielbicielką dlatego od samego początku również prenumerują Slowly Veggie. Bardzo ucieszyła mnie wiadomość że redaktor naczelna czyli Katarzyna Gubała wydaje książkę. Wiedziałam że ta pozycja mnie nie zawiedzie i tak też się stało.
Myślicie że kuchnia roślinna jest trudna, ma mnóstwo nieznanych składników i na pewno nie poradzicie sobie z przygotowaniem pysznego dania na bazie roślin ? Sięgnijcie po tę książkę. Jeśli myślicie również że daniem wegetariańskim trudno się najeść ta ksiązka jest dla was. 





Znajdują sie tutaj łatwe i podstawowe przepisy np. na roślinne mleka czy jogurt. Na wstępie przeczytacie również o podstawach kuchni roślinnej oraz jej zaletach. Poznacie produkty których autorka używa  w swojej kuchni - kasze, przyprawy, mąki itp. 
Następne rozdziały to przepisy podzielone zgodnie z porami roku. 








Na początek wiosna i znajdziemy tutaj np. przepis na szakszukę z tofu, placki ziemniaczane z musem jabłkowym czy ryżowe spaghetti bolognese. Kolejny rozdział to lato i tutaj mamy np: burgery z ciecierzycy, zupę miso i pyszny pasztet jaglany z marchewką. 
Kolej na jesień która obfituje w wiele warzyw i bogactwa kolorów. Nie mogło więc zbraknąć przepisu na  falafele, pastę z buraków idealną na kanapki czy gulasz z soczewicy. Pysznie, zdrowo i kolorowo. 
Na koniec zima. Wydawać by się mogło że bardzo uboga w warzywa i owoce. Co więc gotują weganie i wegetarianie ? Otóż książka podsuwa mnóstwo propozycji: bigos na suszonych pomidorach i śliwkach, rozgrzewające chili sin carne czy słodki deser w postaci pieczonych jabłek z ryżem żurawiną i cynamonem lub chai masala i wegańskie kakao.
Jak widać książka obfituje w mnóstwo ciekawych przepisów. Wszystkie są łatwe i składniki które są potrzebne do  ich wykonania znajdziecie w większości sklepów. 
Serdecznie polecam wam tę książkę :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz