czwartek, 18 maja 2017

Zupa krem z zielonych szparagów

Sezon na szparagi trwa więc korzystajmy z ich dobrodziejstw, tym bardziej że są niesamowicie zdrowe i smaczne. Sezon jest bardzo krótki więc koniecznie korzystajcie póki teraz możemy kupić je w przystępnej cenie oraz na każdym ryneczku.

SKŁADNIKI
  • 1 pęczek - zielonych szparagów
  • 1 l bulionu jarzynowego
  • 2 łyżki - mascarpone
  • 2 łyżki - soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru

PRZEPIS
Szparagi dokładnie umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Zagotować bulion jarzynowy i wrzucić szparagi, gotować do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Kiedy warzywa będą bardzo miękkie, zblendować zupę na gładki krem. Na koniec dodać 2 łyżki serka mascarpone i wymieszać. Smacznego.