czwartek, 9 lutego 2017

Frittata ala pizza

Dziś międzynarodowy dzień pizzy. Oczywiście możemy zjeść tradycyjna pizzę z pizzerii. W brew pozorom nie jest to fast food pozbawiony wszelkich wartości odżywczych pełnych tłuszczu. Prawdziwa pizza wcale nie jest kaloryczną bombą. Przygotowana na bardzo cienkim cieście z dodatkiem pomidorów i lekkiego sera mozarella jest świetna i pyszna. Zdecydowanie w taki dzień jak dzisiaj koniecznie przygotujcie pizzę w domu lub wybierzcie sie do dobrej pizzerii.
Dla osób które chcą znacząco zredukować kalorie przygotowałam pyszną frittatę ala pizza. Szybka łatwa i jednocześnie bardzo pyszna. Polecam!

SKŁADNIKI
5 jajek
pieczarki
papryka
pomidory
ser mozarella lekka
zioła do pizzy
szpinak
cebula

PRZEPIS
Pieczarki kroimy drobno i dusimy na patelni, dodajemy posikaną cebulę, paprykę drobno pokrojoną, pomidory, szpinak. Całość dusimy ok 5 minut. Przyprawiamy solą pieprzem i ziołami do pizzy. Jajka w misce ubijamy na puszystą masę. Przelewamy na patelnię, smażymy ok 5 minut z każdej strony.