niedziela, 15 stycznia 2017

Pyszny wege pasztet ze słonecznika

Pasztet wegetariański jest pyszny- niezależnie czy zrobiony z warzyw strączkowych soczewicy, ciecierzycy czy tak jest ten z pestek. Idealnie sprawdzi się słonecznik dynia czy orzechy, dodatek aromatycznych przypraw oraz zdrowej kaszy sprawiają iż jest idealny podczas krojenia oraz pyszny w smaku. Dziś przepis na pasztet ze słonecznika z suszonymi pomidorami.

SKŁADNIKI
  • 3 szklanki ziaren słonecznika
  • 2 cebule
  • 50ml oleju kokosowego lub 3 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz
  • ok 1 szklanka wody
  • majeranek
  • ulubione przyprawy
  • suszone pomidory odsączone z oleju
Cebulę kroimy i dusimy na patelni. Ziarna słonecznika zalewamy wodą i odstawiamy na minimum 3 godziny. Po tym czasie blendujemy wraz z pozostałymi składnikami.  Możemy dodać łyżkę mąki z ciecierzycy. Masę przekładamy do foremki. Pieczemy ok godziny w 200C.