wtorek, 10 stycznia 2017

Domowy makaron orkiszowy

Przygotowanie makaronu w domu jest bardzo proste. Wydawać by się mogło iż wymaga to wielu umiejetności czy specjalnej maszynki do makaronu. Nic bardziej mylnego. Ja swój pierwszy makaron przygotowałam w kilka chwil. Może nie zachwyca wyglądem ale zapewniam jest bardzo smaczny. Przy tym zdrowy ! :) Polecam wam spróbować.


SKŁADNIKI
Mąka orkiszowa 100g
mąka z pszenicy durum 50 g
1 duże jajko
ewentualnie łyżka wody

PRZEPIS
Mąki łączymy, dodajemy jajko. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Będzie dość twarde. Następnie wałkujemy (ja na stolnicy sylikonowej dzięki czemu uniknęłam klejenia się ciasta). Wałkujemy najcieniej jak to mozliwe. Kroimy w cienkie długie paski. Gotujemy w osolonym wrzątku ok 3 minuty. Możemy do ciasta dodać różne suszone zioła lub szpinak, jarmuż itd.