piątek, 6 stycznia 2017

Kasza jaglana- Beata Pawlikowska



Kasza jaglana - najstarsza ze wszystkich kasz otrzymywana z nasion prosa. 
Jest lekkostrawna, bezglutenowa, zasadotwórcza bogata w witaminy z grupy B, witaminę E, oraz makro i mikroelementy. Jako jedyna ze wszystkich kasz zawierająca również krzemionkę, która korzystnie wpływa na stan naszych włosów oraz paznokci. Jest to moja ukochana kasza. Kiedy pierwszy raz ja spróbowałam od razu się zakochałam. Ale wiem iż są osoby które nie lubią kaszy jaglanej gdyż np. smakuje goryczką lub jest według nich ,,nijaka". Jest to spowodowane niewłaściwym jej przygotowywaniem. Dla mnie zdecydowanie jest to królowa kasz. Jadam ją prawie codziennie, zarówno na obiad, jak i na śniadanie- na słodko i wytrawnie. Kiedy zobaczyłam książkę którą chciałabym wam dzisiaj przedstawić ucieszyłam się jak dziecko :) Wiedziałam że muszę ją jak najszybciej mieć. Książka została wydana nakładem wydawnictwa Edipresse a autorką jest Beata Pawlikowska. 







Książka posiada twardą , kolorową piękną oprawę. Znajdziecie w niej ponad 150 przepisów na potrawy z kaszy jaglanej. Wszystkie przepisy są łatwe, szybie a przede wszystkim zdrowe. Czego chcieć więcej ?

Całość została podzielona na Wstęp i dziewięć rozdziałów:

I Najprostsze przepisy
II Śniadania
III Na drugie śniadanie, lunch i obiad
IV Zupy
V Sałatki
VI Sosy, dipy i pasty do kanapek
VII Ciasta i ciastka
VIII Desery
IX Chleby

Przepisy są podzielone tematycznie zgodnie z powyższymi rozdziałami. Jak widać z kaszy jaglanej może przygotować wszystko- od sałatki, po zupę, danie główne, chleb, deser czy ciasteczka.

Każde danie zawiera mnóstwo warzyw oraz ziół, jest przy tym bardzo łatwe w przygotowaniu. Autorka gotuje zgodnie z zasadami pięciu przemian. Na czym to polega ?

Filozofii pięciu przemian polega na otowaniu zgodnie z żywiołami które odpowiadają pięciu porom roku (tutaj lato ma zostało podzielone na dwie pory), a każdy z tych żywiołów jest połączony z grupą narządów wewnętrznych:
D – drzewo, wiosna – wątroba, woreczek żółciowy
O – ogień, lato – serce, jelito cienkie, układ krążenia
Z – ziemia, późne lato – śledziona, trzustka, żołądek
M – metal, jesień – płuca, jelito grube
W – woda, zima – nerki, pęcherz moczowy




Każdej z tych grup odpowiada również jakiś smak: drzewo - kwaśny, ogień - gorzki, ziemia - słodki, metal - ostry, woda - słony. Gotowanie według tej filozofii polega na tym aby posiłki zawierały w sobie każdy z wyżej wymienionych elementów. Każdy posiłek powinien zawierać w sobie tych pięć elementów. Ważne, by składniki dodawać określonej kolejności, która powoduje, że pierwszy żywioł wspiera kolejny.
Wydaje się skomplikowane, jednak w praktyce okazuje się bardzo łatwe. Szybko można dojść do wprawy i później gotujemy już w ten sposób intuicyjnie. Przepisy zawarte w książce zawierają wskazówki jak przygotować je zgodnie z filozofia pięciu przemian.




Każdy przepis jest opatrzony zdjęciem a niekiedy komentarzem autorki odnośnie tego co było inspiracją do jego powstania, skąd wzięła się jego nazwa, jakie są korzenie produktów w nim wykorzystanych. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem potrawy, zdjęcia są bardzo naturalne, pokazujące prawdziwe posiłki. Bardzo apetyczne i bardzo zdrowe. 

Książkę polecam szczególnie osobą które nie mają pomysłu, lub nie wiedzą jak przygotować kaszę jaglaną. Sprawdzi się również w kuchni osób które kiedyś zniechęciły się do prosa a tutaj zapewne znajda wiele inspiracji by wrócić i pokochać kaszę jaglaną. Warto po nią sięgać jak najczęściej, gdyż jest niesamowicie zdrowa a również może być pyszna, jeśli wykorzystacie przepisy z książki Beaty Pawlikowskiej.





Autor: Beata Pawlikowska
Tytuł: Kasza jaglana
Wydawnictwo: Edipresse Polska 
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 336
Oprawa: Twarda