Składniki:
250 g mąki kukurydzianej
150 g mąki ryżowej
100 g mąki z ciecierzycy (lub kukurydzianej)
7 g drożdży instant
7 g drożdży instant
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki czarnuszki
sól i cukier (ok 1 łyżeczka)
0,5 litra ciepłej wody
sól i cukier (ok 1 łyżeczka)
0,5 litra ciepłej wody
Przygotowanie:
W misce mieszamy mąki, cukier, sól, czarnuszkę, siemię lniane i drożdże. Następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę, mieszamy łyżką na gładką masę bez grudek.
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie przekładamy je do keksówki (ja używam sylikonowej). Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220OC pieczemy około 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz