środa, 4 stycznia 2017

Bezglutenowy chleb z czarnuszką

Chleby bezglutenowe piekę często, raz z sukcesem a czasami z porażką- niestety nie jest to najłatwiejsze aby upiec smaczny, nie kruszący się chleb bezglutenowy. Dla początkujących polecam ten przepis. Chleb świetnie się mrozi, więc ja zawsze po upieczeniu kroję w kromki i mrożę, aby zawsze mieć chlebek kiedy go potrzebuję.

Składniki:
250 g mąki kukurydzianej
150 g mąki ryżowej
100 g mąki z ciecierzycy (lub kukurydzianej)
7 g drożdży instant
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki czarnuszki
sól i cukier (ok 1 łyżeczka)
0,5 litra ciepłej wody 
Przygotowanie:
W misce mieszamy mąki, cukier, sól, czarnuszkę, siemię lniane i drożdże. Następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę, mieszamy łyżką na gładką masę bez grudek.
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie przekładamy je do keksówki (ja używam sylikonowej). Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220OC pieczemy około 50 minut.