poniedziałek, 23 stycznia 2017

Jarmużowa rolada z serkiem chrzanowym

Rolada szpinkowa jest znana chyba większości z was. Postanowiłam przygotować taką roladę wytrawną zamieniając szpinak na jarmuż. Pyszne i szybkie w przygotowaniu i jednocześnie bardzo efektowne. Wykorzystałam w tym przepisie jarmuż mrożony, ale możecie wykorzystać również świeży wcześniej go przygotowując. Z pokrojoną w plasterki roladą podałam pyszne chlebki BIO z Piekarni Galicyjskiej.


SKŁADNIKI
400g (opakowanie) mrożonego jarmużu
3 jajka
2 łyżki mąki kukurydzianej
sól
serek naturalny (u mnie bieluch)
2 łyżki chrzanu

PRZEPIS
Jarmuż wrzucamy na patelnie i czekamy aż się rozmrozi. Następnie odparowujemy wodę, dodajemy odrobinę soli. Studzimy. Do jarmużu dodajemy żółtka i mąke, białka ubijamy na sztywno i dodajemy delikatnie do masy. Przekładamy cienką warstwą na dużą blachę. Pieczemy ok 15 minut w 180C. Kiedy ostygnie smarujemy serkiem i chrzanem. Zwijamy w roladę. Chłodzimy w lodówce kilka godzin.