środa, 18 stycznia 2017

Chlebek żytni z siemieniem lnianym i sezamem



BioChlebek żytni z siemieniem lnianym i sezamem to wyjątkowo zdrowy produkt, który kompleksowo wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Jest pysznym źródłem wartościowej energii, sycącego błonnika oraz bogactwem minerałów i witamin. 

Można go spożywać jako samodzielną przekąskę, świetnie też smakuje w towarzystwie różnorodnych smarowideł, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Jednak walory smakowe produktu firmy Piekarnia Galicyjska to nie jedyny jego atut. Dostarcza on bowiem również szeregu substancji odżywczych oraz korzystnie wpływa na zdrowie i dobre samopoczucie. Bardzo korzystnym dla zdrowia składnikiem omawianego produktu jest zakwas żytni. Ten naturalny probiotyk wspomaga pracę układu pokarmowego, dba o równowagę flory bakteryjnej w jelitach oraz wzmacnia odporność organizmu. Codzienne spożywanie produktów zawierający kwas mlekowy poprawia wchłanianie substancji odżywczych z jedzenia oraz zapobiega rozwojowi groźnych chorób, w tym nowotworów. Ponadto zawarta w BioChlebku żytnim mąka żytnia obfituje w witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz liczne pierwiastki: żelazo, wapń, potas, jod, selen oraz cynk. Jest to także cenne źródło witaminy E, zwanej witaminą młodości i płodności, oraz chroniących przed nowotworem lignanów. 

Wśród właściwości leczniczych mąki żytniej warto wymienić wspomaganie pracy układu nerwowego, wzmacnianie odporności, usprawnianie pracy wątroby oraz ochrona przed zakrzepami i miażdżycą. Swoje właściwości zdrowotne BioChlebek żytni zawdzięcza również obecności siemienia lnianego , które obfituje w przeciwzapalne kwasy tłuszczowe omega-3 bardzo rzadko występujące w produktach roślinnych. Ponadto te niepozorne nasionka stanowią skarbnicę witaminy E, magnezu, cynku, żelaza oraz lignanów. Nasiona lnu charakteryzują się bardzo korzystnym wpływem na zdrowie i urodę. Przede wszystkim wspomagają prawidłową pracę układu krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu i cukru we krwi, przeciwdziałają objawom menopauzy oraz wzmacniają ogólną odporność organizmu. Również ziarna sezamu to wartościowy składnik produktu. Dostarczają one bardzo dużych ilości dobrze przyswajanego wapnia, magnezu, fosforu, potasu oraz cynku. Posiadają również unikatowe związki, sezamol i sezamolinę, które, jak badania dowodzą, chronią organizm przed rozwojem raka. Przede wszystkim przeciwdziałają czerniakowi i białaczce. Sezam obfituje również w fitosterole, czyli roślinne kwasy tłuszczowe, dbające o prawidłowe funkcjonowanie serca i układu krwionośnego. Wykazuje także właściwości przeciwzapalne, wzmacnia wątrobę oraz odporność organizmu. Polecany jest osobom przemęczonym, osłabionym i skłonnym do przeziębień. Całość produktu okraszona jest pyszną i zdrową oliwą z oliwek extra virgin , która dobroczynnie wpływa na prace układu krążenia, obfituje w przeciwutleniacze, w tym witaminę E. Posiada również właściwości osłabiające objawy astmy i reakcji alergicznych. Polecana szczególnie w problemach żołądkowych, nieżytach i wrzodach. Dzięki obecności prozdrowotnych ziaren i mąk zbożowych , BioChlebek żytni to prawdziwa skarbnica błonnika, który reguluje procesy trawienne oraz wspomaga odchudzanie, a także przeciwdziała miażdżycy i cukrzycy. 

Produkt firmy Piekarnia Galicyjska poleca się też diabetykom, gdyż posiada niski indeks glikemiczny, a jego składniki posiadają właściwości obniżające poziom cukru we krwi. BioChlebek żywni z siemieniem lnianym i sezamem to zdrowa i smaczna przekąska, która doskonale wpisuje się zdrową i wartościową dietę. Przypadnie do gustu każdemu, komu zależy na na wprowadzeniu do jadłospisu naturalnych i odżywczych produktów. Produkt firmy Piekarnia Galicyjska posiada certyfikat ekologiczny, co oznacza, że jego składniki pochodzą wyłącznie z organicznych upraw. Gwarantuje to wyśmienity smak produktu oraz najwyższą możliwą zawartość substancji odżywczych. 

Składniki:  zakwas żytni 33,3% (mąka żytnia typ 720*, woda), siemię lniane brązowe* 22,4%, mąka żytnia typ 720* 19,4%, mąka razowa orkiszowa typ 1850*, mąka pszenna*, sezam* 9,6%, oliwa z oliwek extra virgin* 4,8%, drożdże, mąka kukurydziana*, sól morska, mąka słodowa pszenna* *składniki pochodzące z rolnictwa ekologicznego Wartość odżywcza produktu   na 100 g W porcji 15g %RWS* w porcji Wartość energetyczna 1947,6 kJ/ 467,8 kcal 292,1 kJ/ 70,2 kcal 3,5% Tłuszcz 18,9 g 2,8 g 4,0% w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,2 g 0,3 g 1,7% Węglowodany 56,4 g 8,5 g 3,3% w tym cukry 1,5 g 0,2 g 0,2% Błonnik 6,3 g 0,9 g - Białko 14,4 g 2,2 g 4,3% Sól 2,25 g 0,34 g 5,6% *Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal). Opakowanie zawiera 7 porcji po 15 g.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz