środa, 18 stycznia 2017

Chlebek orkiszowy z siemieniem lnianym BIO


Chlebek orkiszowy z siemieniem lnianym i oliwą z oliwek to produkt stworzony z myślą o zwolennikach zdrowego odżywiania . 
BioChlebek orkiszowy świetnie sprawdzi się jako forma pysznej i zdrowej przekąski w ramach drugiego śniadania lub podwieczorku. Dostarczy niezbędnej do pracy lub nauki energii oraz korzystnie wpłynie na samopoczucie. Stworzony na bazie razowej, ekologicznej mąki orkiszowej obfituje w cenne wartości odżywcze i pozwala kompleksowo zadbać o swoje zdrowie. Mąka orkiszowa to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Zawiera przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminę A, E oraz D. Spośród minerałów należy wymienić cynk, miedź, selen, żelazo, wapń oraz krzem. Szczególnie miedź, cynk i krzem korzystnie wpływa na nasz wygląd, nadając włosom blasku, niwelując łamliwość paznokci i dbając o promienną i zdrową cerę. Orkisz zawiera również wartościowy kwas linolenowy charakteryzujący się prozdrowotnymi właściwościami. Przede wszystkim wspiera on pracę układu krążenia, chroniąc przed groźnymi chorobami oraz przeciwdziała rozwoju cukrzycy. Jednak najcenniejszym składnikiem mąki orkiszowej jest rodanid, który działa jak naturalny antybiotyk, wykazuje właściwości antybakteryjne i wzmacnia odporność organizmu. Stąd poleca się produkty orkiszowe osobom osłabionym ze skłonnościami do infekcji. Wśród właściwości leczniczych orkiszu warto wymienić również wspieranie pracy układu nerwowego, poprawę koncentracji i nastroju, wzmacnianie układu krwionośnego, przeciwdziałanie miażdżycy oraz budowę mocnych i zdrowych mięśni. 

Zawarte w BioChlebku orkiszowym siemię lniane to kolejny, bardzo wartościowy dla zdrowia składnik. Przede wszystkim reguluje ono pracę układu pokarmowego, wspomaga trawienie i niweluje wzdęcia oraz zaparcia. Cechą charakterystyczną tych nasion jest wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, które wykazują właściwości przeciwzapalne i są nieodzowne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Po siemię lniane powinny w szczególności sięgnąć osoby nie spożywające produktów zwierzęcych i ryb. Nasiona lnu dostarczają też sporo lignanów, które regulują gospodarkę hormonalną, niwelują objawy menopauzy oraz chronią przed rozwojem raka prostaty oraz piersi. W nasionkach znajdziemy także cenną witaminę E, magnez, żelazo i cynk. Siemię także wykazuje właściwości przeciwzapalne, antymiażdżycowe i przeciwcukrzycowe. Z kolei obecna w produkcie firmy Piekarnia Galicyjska oliwa z oliwek extra virgin nadaje mu nie tylko oryginalnego smaku, ale też uzupełnia go o dodatkowe wartości odżywcze. Oliwa z oliwek stanowi bowiem cenne źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają pracę serca, chronią przed miażdżycą i obniżą poziom złego cholesterolu. Oliwa obfituje także w kawas oleinowy, który przeciwdziała astmie oraz niweluje uciążliwy, alergiczny katar. Na uwagę zasługuje też spora obecność przeciwutleniaczy, w tym witaminy E, które spowalniają proces starzenia oraz wzmacniają odporność organizmu na wszelkie choroby. 

Jak widać, BioChlebek orkiszowy od firmy Piekarnia Galicyjska to prawdziwa skarbnica właściwości zdrowotnych, witamin i minerałów. Obfituje on także w dobroczynny błonnik, który obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, poprawia trawienie oraz wspomaga proces odchudzania. Produkt polecany jest szczególnie w diecie diabetyków, gdyż obfituje w węglowodany złożone charakteryzujące się niskim indeksem glikemicznym. Doskonale sprawdzi się też w jadłospisie osób odchudzających się oraz chcących odżywiać się zdrowo. Warto podkreślić, że produkt firmy Piekarnia Galicyjska jest ekologiczny. Składniki, z których powstał pochodzą z organicznych upraw, nie zawierają więc sztucznych dodatków, pestycydów i metali ciężkich. Dzięki temu BioChlebek orkiszowy zachwyca wyśmienitym smakiem i obfituje w cenne substancje odżywcze. 


Składniki:  mąka razowa orkiszowa typ 1850* 27,7%, zakwas żytni 27,7% (mąka żytnia typ 720*, woda), siemię lniane złote* 17,5%, mąka pszenna*, siemię lniane brązowe* 14,5%, mąka pszenna graham typ 1850*, oliwa z oliwek extra virgin* 4,8%, drożdże, mąka kukurydziana*, sól morska, mąka słodowa pszenna* *składniki pochodzące z rolnictwa ekologicznego Wartość odżywcza produktu   na 100 g W porcji 15g %RWS* w porcji Wartość energetyczna 1961 kJ/ 470,9 kcal 294,2 kJ/ 70,6 kcal 3,5% Tłuszcz 19,4 g 2,9 g 4,2% w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,4 g 0,4 g 1,8% Węglowodany 54,0 g 8,1 g 3,1% w tym cukry 1,5 g 0,2 g 0,3% Błonnik 6,6 g 1,0 g - Białko 15,4 g 2,3 g 4,6% Sól 2,25 g 0,34 g 5,6% *Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal) Informacja o alergenach: 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz