Dziś chciałabym napisać wam o świetnej książce która ukazała
się niedawno nakładem Wydawnictwa Druga strona. Bardzo się cieszę że mam
możliwość napisać dla was recenzję książki gdyż jestem szczerze nią zauroczona.
Autorka książki prowadzi również blog kulinarny ,,Zielenina”, który odwiedzam
od bardzo dawna. Na książki czekałam z wielką ciekawością gdyż przepisy umieszczane
na blogu testowałam i bardzo przypadły mi do gustu. W książce tak jak i na blogu królują przepisy
wegetariańskiej zdrowej i przede wszystkim sezonowej kuchni. Jestem wielbicielką
lokalnych warzyw. Dzięki sezonowości w kuchni nic nie marnujemy oraz wprowadzamy
różnorodność w nasze menu. Z warzyw korzeniowych można zrobić pyszny pasztet czy
pieczone frytki, teraz kiedy jest zimno idealnie nas rozgrzeją. Latem kiedy
potrzebujemy lekkich dań możemy korzystać z bogactwa owoców takich jak
truskawki, maliny, jagody. Natura doskonale to zaplanowała, trzeba tylko umieć
korzystać z sezonowości. Autorka podzieliła książke zgodnie z porami roku, dzięki
czemu w przepisach znajdują się warzywa sezonowe i bez trudu kupimy je do
przygotowania przepisów z książki. Królową jesieni jest dynia więc w książce również
nie zabrakło przepisów z jej wykorzystaniem- pizza na dyniowym spodzie czy krem
dyniowy to obowiązkowe przepisy na tą porę roku. Autorka podkreśla że uwielbia
jesień za bogactwo warzyw i owoców- w pełni się zgadzam. Jabłka, gruszki,
jarmuż wymieniać można bardzo długo. Korzystajmy z tego bogactwa!
Pozostałe pory roku również zostały przedstawione w pięknych
zdjęciach pysznych potraw i cudownych przepisów. Lato to np. chłodnik z cukinii i ogórków czy
tarta z pomidorkami.
Wiosna kiedy wszystko budzi się do życia i możemy powoli
szukać świeżych warzyw i zrobić np. pyszne gryczotto z bobem i szparagami czy
owsiankę ze szpinakiem.
Zimą zatem czas na rozgrzewające i aromatyczne dania taki
jak : zupa z kapustą, amarantusem i fasolą czy pyszne czekoladowe ciasto z
gruszkami.
Wszystkie przepisy są wegetariańskie i oczywiście
bezglutenowe. Autorka pokazuje, że można jeść zdrowo i pysznie nawet przy
różnych dietach eliminacyjnych. Książka jest źródłem inspiracji dla osób
chcących zdrowo jeść czy poszukujących smacznych dań. Każdy znajdzie coś dla
siebie. Ja chciałabym wypróbować wszystkie przepisy, gdyż autorka idealnie
trafia w moje smaki. Osobiście bardzo polecam tę pozycję i cieszę się że ta
właśnie książka trafiła w moje ręce- teraz czas udać się z nią do kuchni i
przygotować potrawy z rozdziału jesiennego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz