Kilka dni temu otrzymałam od wydawnictwa Burda Książki książkę Anny
Lewandowskie ,,Zdrowe gotowanie by Ann”. Jest to już 2 książka Ani.
Książkę
miałam na oku już od dawna. Gdy tylko ukazała się zapowiedź o wydaniu tej
pozycji wiedziałam że koniecznie muszę się z nią zapoznać. Pierwsza książka trafiła na moją
półkę już bardzo dawno. W przeciwieństwie do książki nr 1 – ta to głównie
przepisy. Nie znajdziemy tutaj tak obszernych informacji o odżywianiu czy w
poprzedniej książce. Powiedziałabym że ta pozycja jest bardzo praktyczna gdyż
zawiera mnóstwo ciekawych i zdrowych przepisów na dania zgodne z tym o czym
pisze autorka w książce 1. Obie książki są pięknie wydane, w twardej oprawie z
pięknymi zdjęciami, zarówno potraw jak i samej autorki. Ania prezentuje się
znakomicie do zapewne jest dużą motywacją do ćwiczeń a piękne zdjęcia potraw do
zdrowego jedzenia. Ja zostałam zmotywowana!
"Zdrowe gotowanie by Ann" to
zbiór 170 przepisów zdrowej kuchni. Wydanie podzielone
jest na 13 działów: Jajka, Zupy, Warzywa na ciepło, Kasze, Ryby i
owoce morza, Mięsa, Sałatki, Desery i owoce, Koktajle, Ciepłe napoje, Lunchbox
oraz dwa działy związane ze świętami czyli Wielkanoc oraz Boże Narodzenie.
Na wstępnie przeczytamy również kilka wskazówek dotyczących tego co
powinniśmy jeść, jak ważna jest dieta podczas treningów oraz na co dzień.
Kiedy przeglądam książki kucharskie zawsze zaznaczam sobie
najciekawsze przepisy do wypróbowania. Tutaj nie musiałam nic zaznaczać,
ponieważ absolutnie wszystkie przepisy chcę koniecznie wypróbować i to jak
najszybciej J
Przepisy są łatwe oraz z dostępnych składników. Większość produktów mamy w
kuchni jeśli staramy odżywiać się zdrowo.
Ja zawsze w lodówce mam jaja, chudy nabiał, dobry olej kokosowy czy
masło klarowane a w spiżarni kaszę jaglaną czy komosę ryżową oraz
pełnoziarniste mąki. Mnóstwo warzyw i owoców uzupełniam na bieżąco- mając tak
zaopatrzoną kuchnię z pewnością możecie korzystać z książki i inspirować się
przepisami, Część przepisów które są w książce były mi znane: np. koktajle,
chlebek bananowy czy frytki batatów
robiłam już kilkukrotnie i polecam- są pyszne.
Uwielbiam takie książki, które pokazują że zdrowe potrawy są
łatwe w przygotowaniu i wcale nie są nudne. Z warzyw możemy stworzyć prawdziwe
rarytasy.
Książkę polecam każdemu, jednak myślę że na pewno przyda się
osobą które zaczynają swoja przygodę z gotowaniem i poznają tajniki zdrowej
kuchni. Przepisy są naprawdę łatwe, smaczne i co najważniejsze nic wymagają
drogich i wyszukanych składników. Polecam z całego serca.
Dziękuję wydawnictwu BURDA za egzemplarz recenzencki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz