poniedziałek, 28 listopada 2016

Mega orzechowe ciasteczka gryczane

Chrupiące ciasteczka, bez cukru, glutenu a przy tym niezwykle chrupiące i orzechowe. Idealne.


SKŁADNIKI
100g mąki gryczanej
100g mąki orzechowej
50g mąki jaglanej
4 łyżki masła orzechowego
3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki miodu/syropu daktylowego
1 łyżeczka sody
woda

PRZEPIS
Łączymy wszystkie suche składniki. Następie dodajemy miód, masło orzechowe oraz olej kokosowy. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy stopniowo wodę i zagniatamy ciasto. Kiedy masa będzie zwarta i klejąca, odstawiamy do lodówki na ok 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie kładziemy na blachę i nożem robimy nacięcia. Pieczemy ok 20 minut.