poniedziałek, 28 listopada 2016

Kolorowa kuchnia roślinna





Bogactwo roślin jest wprost zachwycające!
Dobrze zbilansowana dieta oparta na warzywach, owocach, zbożach i nasionach to prawidłowe funkcjonowanie organizmu, dobre samopoczucie, mniej chorób oraz łatwiejsze ich pokonywanie teraz i w przyszłości.
Magdalena Gembacka na swoim blogu ammniam.pl udowadnia, że zdrowe jedzenie jest smaczne, łatwe do przygotowania i pięknie, kolorowo wygląda. Z roślin potrafi stworzyć obiad dla całej rodziny, wykwintny deser czy świąteczne menu.
Teraz zaprasza do lektury książki oraz gotowania z naturalnych składników, bez białej mąki, białego ryżu i produktów przetworzonych.
Ponad 80 przepisów i kompendium wiedzy o zdrowym gotowaniu.
DATA PREMIERY: 26.10.2016r.
CENA DETALICZNA BRUTTO: 59,00 zł
WYDAWCA: Wydawnictwo Publicat
OKŁADKA: Twarda



Książki o kuchni roślinnej są dla mnie ogromną inspiracją. Od dawna staram się gotować wykorzystując warzywa we wszystkich daniach- nawet deserach. Kolorowa kuchnia roślinna- zachęca już samym tytułem. Kto nie ma ochoty na pięknie przygotowane kolorowe zdrowe danie ? Myślę że każdy da się namówić.

Pięknie wydana pozycja w twardej oprawie z wieloma zdjęciami. Ksiązka została podzielona na 3 części:
I część : Niech rośliny rządzą na twoim talerzu.
II część: ABC zdrowego roślinnego gotowania.
III część Przepisy.

Ostatnia część została podzielona na kilka podrozdziałów:
- Przepisy podstawowe;
- Śniadania;
- Smarowidła do chleba;
- Zupy;
- Dania główne;
- Sałatki i surówki;
- Napoje  i koktajle;
- Desery i wypieki.




Jak widać autorka zadbała o wszystko- zarówno i najważniejsze informacje o kuchni roślinnej które znajdziemy na początku książki, jak również mnóstwo pysznych i ciekawych przepisów.
W pierwszych częściach książki przeczytamy o zasadach zdrowego odżywiania, o zdrowych produktach jaki powinniśmy mieć w swoich kuchennych szafkach. Autorka również daje wskazówki jak robić zdrowe zakupy, jak przechowywać żywność co jest bardzo ważne w dzisiejszych czasach kiedy to mnóstwo żywności ląduje na śmietniku. Ja jestem wielką zwolenniczką wykorzystywania wszelkich produktów oraz resztek i przeciwstawiam się marnowaniu jedzenia.
Autorka opisuje również techniki przygotowania dań oraz potrzebny sprzęt kuchenny. Informacje zawarte w książce są opisane z dbałością o szczegóły tak aby przepisy były dostępne nawet dla początkujących.










A przechodząc do najważniejszego- przepisy, są zróżnicowane. Od bardzo prostych i podstawowych jak np. kulki z ciecierzycy czy przecier z daktyli do tych bardziej wykwintnych jak np. zielona zapiekanka pasterska czy tort kapuściany z farszem warzywno-ryżowym.
Kiedy czytałam ksiązke i wszystkie zawarte w niej przepisy po prostu miałam ochotę iśc do kuchni i gotować. Wypróbowałam już przepis na pastę marchewkową oraz pyszne jesienne zapiekane jabłka z kokosową kaszą bulgur. Brzmi pysznie? Właśnie tak jest!









Pysznie, zdrowo, kolorowo i roślinnie! Książka cudowna, przepisy świetne i idealne dla każdego kochającego zdrową kuchnię. Ksiązka tak jak i blog autorki robią bardzo pozytywne wrażenie, budzą pozytywne emocje oraz okazują jak różnorodna jest kuchnia roślinna.
Z całego serca polecam  Wam tę książkę a autorce serdecznie gratuluję.


Dziękuję wydawnictwu PUBLICAT za możliwość recenzji książki.