wtorek, 15 listopada 2016

Dyniowy jagielnik bez cukru

Pyszny al'a sernik z kaszy jaglanej czyli jagielnik. Idealnie słodki i kremowy choć bez cukru i tłuszczu. Koniecznie wypróbujcie kiedy jeszcze mamy sezon na dynię.


SKŁADNIKI
300g kaszy jaglanej
mleko roślinne do gotowania kaszy (u mnie migdałowe)
3 łyżki mąki kokosowej
3 łyżki miodu
2 łyżki stevi
szklanka puree z dyni
2 łyżki karobu
spód:
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka miodu
kilka łyżek otrębów owsianych

PRZEPIS
Zaczynamy od ugotowania kaszy w mleku. Odstawiamy i studzimy. Spód przygotowujemy z połączenia otrębów z olejem i miodem. Taką masą wykładamy foremkę. Kiedy kasza już przestygnie blendujemy ją z pozostałymi składniki oprócz karobu. Z całej masy odkładamy 1/5 i do tej częsci dodajemy karob. Ciemną masę przekładamy na spód, następnie resztę masy przekładamy na wierzch. Pieczemy ok 45 minut w 180C.