Dzień 11 listopada w Poznaniu nieodłącznie kojarzy się z rogalami. Ja oczywiście przygotowałam, zdrową i inną alternatywę dla klasycznych Rogali Świętomarcińskich. Takie rogaliki są mało kaloryczne, pyszne, możemy zjeść bez wyrzutów sumienia- w przeciwieństwie do klasycznych :) Polecam ten przepis ;)
SKŁADNIKI
1 jajko
mąka pełnoziarnista pszenna (350g)
mleko roślinne
drożdże (20g)
miód łyżka
masło (20g)
cukier łyżeczkadomowa masa makowa/ dżem lub powidła
PRZEPIS
Przygotowujemy zaczyn, do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki, mieszamy i zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia. Następnie do zaczynu dodajemy żółtko i mąkę, wyrabiamy ciasto ręcznie. Na sam koniec dolewamy roztopione masło, wtedy ciasto będzie nam ładnie odchodzić od dłoni i nie będzie się kleić. Ciasto powinno mieć konsystencję zwartej kuli. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wykładamy ciasto z miski, wałkujemy na długi pasek i kroimy na trójkąty, każdy smarujemy masą makową i lub dżemem i zawijamy. Układamy na blaszce na papierze do pieczeni i zostawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem smarujemy rogaliki białkiem. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 20 minut, aż się przyrumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz