piątek, 4 listopada 2016

Zupy odchudzające- recenzja i przepis na pyszną zupę dyniową



Czy wiesz, że dieta oparta na zupach to idealny sposób, żeby zyskać solidną dawkę energii, tracąc jednocześnie kilka centymetrów w pasie? Tak, właśnie zupom zawdzięczamy przyspieszenie metabolizmu, wzbogacenie naszego organizmu w cenne wartości odżywcze i oczyszczenie z toksyn! Pyszne zupy rozgrzeją jesienią i zimą, odciążą wątrobę i pozwolą odbudować właściwą florę jelitową, dzięki czemu doświadczymy uczucia wyjątkowej lekkości, a wzdęcia, zgaga, zaparcia oraz niestrawność czy bóle żołądka odejdą w niepamięć.

DATA PREMIERY: 26.10.2016r.
WYDAWCA: Wydawnictwo Feeria
OKŁADKA: Miękka


Magdalena Makarowska wraz z wydawnictwem Feeria przedstawia nam kolejną książkę o zdrowych odżywianiu. Tym razem autorka bierze na tapetę zupy. Tytułowe zupy odchudzające dla mnie lepiej brzmiące zupy- zdrowe J  Uwielbiam zupy, w sezonie jesienno-zimowym jadam takie które rozgrzewają a latem i wiosną lekkie np. chłodniki czy lekkie zupy z sezonowych warzyw.
Książka przedstawia program 4 tygodniowej diety, wraz z listą zakupów i omówieniem najważniejszych aktywnych składników zawartych w produktach, które będziemy jeść.  Książka opatrzona jest pięknymi zdjęciami gotowych zup które zapewne zachęcą nawet sceptyków. Kolorowe, zdrowe i pełne warzyw zupy powinny gościć w menu każdego z nas. Zupa  jest świetnym daniem w którym możemy przemycić wiele warzyw w przy dostarczyć wiele cennych wartości odżywczych.

Opisana w książce, oparta na zupach, dieta jest podzielona na cztery etapy:
I tydzień – detoks (usuwanie toksyn z organizmu)
II tydzień – spalanie (przyspieszanie metabolizmu)
III tydzień – oczyszczanie (usprawnienie perystaltyki jelit)
IV tydzień – odżywianie (zwiększenie bioprzyswajalności witamin i minerałów)

Zupa nie jest tu tylko przystawką ale głównym daniem,  samodzielnym posiłkiem Pamiętajmy że zdrowe zupy nie zawierają zasmażki, tłustej śmietany czy mięsnego wywaru. Świeże warzywa i moc ziół powoduje że zupy są pyszne i w zupełności powinniśmy zrezygnować z tuczących dodatków.  A już całkowicie wyrzucamy wszelkie kostki rosołowe i przyprawy typu jarzynka.

Autorka przedstawia jadłospis składający się głównie z warzyw, sałat, zdrowych soków i oczywiście zup. Jako dietetyk i wyznawca zdrowej zbilansowanej diety uważam że nie należy wyrzucać z diety posiłków na rzecz tylko i wyłącznie zup, natomiast zdecydowanie zachęcam do ich wprowadzenia i zjadania w większej ilości.  Sezonowy detoks który proponuje autorka jest pełnowartościowy i możemy go wprowadzić przez jakiś i zachęcam was do wypróbowania pysznych przepisów na zupy które znajdziemy w książce. 

A oto mój przepis na pyszną i zdrową zupę dyniową:

1 mała dynia
bulion warzywny domowy
sól i pieprz
imbir
kolendra
chili
domowe grzanki lub groszek

PRZEPIS
Dynię kroimy na mniejsze kawałki. Pieczemy w piekarniku ok 45 minut. Bulion podgrzewamy i dodajemy upieczoną dynię oraz wszystkie przyprawy. Gotujemy ok 10 minut. Blendujemy na gładki krem.