Czy wiesz, że dieta oparta na zupach to idealny sposób, żeby
zyskać solidną dawkę energii, tracąc jednocześnie kilka centymetrów w pasie?
Tak, właśnie zupom zawdzięczamy przyspieszenie metabolizmu, wzbogacenie naszego
organizmu w cenne wartości odżywcze i oczyszczenie z toksyn! Pyszne zupy rozgrzeją
jesienią i zimą, odciążą wątrobę i pozwolą odbudować właściwą florę jelitową,
dzięki czemu doświadczymy uczucia wyjątkowej lekkości, a wzdęcia, zgaga,
zaparcia oraz niestrawność czy bóle żołądka odejdą w niepamięć.
DATA PREMIERY: 26.10.2016r.
WYDAWCA: Wydawnictwo Feeria
OKŁADKA: Miękka
WYDAWCA: Wydawnictwo Feeria
OKŁADKA: Miękka
Magdalena Makarowska wraz z wydawnictwem Feeria przedstawia
nam kolejną książkę o zdrowych odżywianiu. Tym razem autorka bierze na tapetę
zupy. Tytułowe zupy odchudzające dla mnie lepiej brzmiące zupy- zdrowe J Uwielbiam zupy, w sezonie jesienno-zimowym
jadam takie które rozgrzewają a latem i wiosną lekkie np. chłodniki czy lekkie
zupy z sezonowych warzyw.
Książka przedstawia program 4 tygodniowej diety, wraz z
listą zakupów i omówieniem najważniejszych aktywnych składników zawartych w produktach,
które będziemy jeść. Książka opatrzona
jest pięknymi zdjęciami gotowych zup które zapewne zachęcą nawet sceptyków. Kolorowe, zdrowe i pełne warzyw zupy powinny gościć
w menu każdego z nas. Zupa jest świetnym
daniem w którym możemy przemycić wiele warzyw w przy dostarczyć wiele cennych
wartości odżywczych.
Opisana w książce, oparta na zupach, dieta jest podzielona
na cztery etapy:
I tydzień – detoks (usuwanie toksyn z organizmu)
II tydzień – spalanie (przyspieszanie metabolizmu)
III tydzień – oczyszczanie (usprawnienie perystaltyki jelit)
IV tydzień – odżywianie (zwiększenie bioprzyswajalności witamin i minerałów)
I tydzień – detoks (usuwanie toksyn z organizmu)
II tydzień – spalanie (przyspieszanie metabolizmu)
III tydzień – oczyszczanie (usprawnienie perystaltyki jelit)
IV tydzień – odżywianie (zwiększenie bioprzyswajalności witamin i minerałów)
Zupa nie jest tu tylko przystawką ale głównym daniem, samodzielnym posiłkiem Pamiętajmy że zdrowe
zupy nie zawierają zasmażki, tłustej śmietany czy mięsnego wywaru. Świeże
warzywa i moc ziół powoduje że zupy są pyszne i w zupełności powinniśmy
zrezygnować z tuczących dodatków. A już
całkowicie wyrzucamy wszelkie kostki rosołowe i przyprawy typu jarzynka.
Autorka przedstawia jadłospis składający się głównie z
warzyw, sałat, zdrowych soków i oczywiście zup. Jako dietetyk i wyznawca
zdrowej zbilansowanej diety uważam że nie należy wyrzucać z diety posiłków na
rzecz tylko i wyłącznie zup, natomiast zdecydowanie zachęcam do ich
wprowadzenia i zjadania w większej ilości. Sezonowy detoks który proponuje autorka jest
pełnowartościowy i możemy go wprowadzić przez jakiś i zachęcam was do
wypróbowania pysznych przepisów na zupy które znajdziemy w książce.
A oto mój przepis na pyszną i zdrową zupę dyniową:
1 mała dynia
bulion warzywny domowy
sól i pieprz
imbir
kolendra
chili
domowe grzanki lub groszek
PRZEPIS
Dynię kroimy na mniejsze kawałki. Pieczemy w piekarniku ok 45 minut. Bulion podgrzewamy i dodajemy upieczoną dynię oraz wszystkie przyprawy. Gotujemy ok 10 minut. Blendujemy na gładki krem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz