piątek, 7 października 2016

Jaglana szarlotka

Pyszna i zdrowa szarlotka jaglana którą możemy jeść i nie obawiać się o nadmiar kalorii i cukru. Idealna słodka, świetna na deser czy podwieczorek.


SKŁADNIKI
- 500g jabłek bez skórki
- 150g kaszy jaglanej
- 3  jajka
- kardamon
- cynamon
- ksylitol 5 łyżeczek

- woda i mleko roślinne

Przygotowanie:

 1.Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy do miękkości w mleku roślinnym. Odstawiamy do ostudzenia.
2.Obrane i pokrojone jabłka wrzucamy do garnka z małą ilością wody i gotujemy aż będą miękkie, następnie blendujemy.
3.Do ugotowanej kaszy dodajemy jajka, cynamon, kardamon i ksylitol. Blendujemy na gładko.
4. Połowę masy przelewamy formy, na to przelewamy jabłka i następnie resztę masy jaglanej.  wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. 
5.Pieczemy ok godziny.
6. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki.