Jeśli wypróbujecie ten przepis już nigdy nie kupicie gotowych tortilli. Niestety większość sklepowych gotowych ma skład hmmm co tu dużo mówić -tragiczny. Dużo zbędnych dodatków aby zachowały świeżość i elastyczność, oraz długą datę ważności. Domowe placki są łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim dużo zdrowsze.
SKŁADNIKI
1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej
pół szklanki mąki kukurydzianej
3 łyżki mąki z ciecierzycy
woda (ok 1 szklanki lub mniej) ciepła
2-3 łyżki oleju
sól
PRZEPIS
Mąki łączymy z solą i mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę, najlepiej zacząć od mniejszej ilości i stopniowo dodawać. Ciasto powinno być gęste aby można było je zagnieść. Odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8-9 części. Wałkujemy jak najcieniej. Smażymy na suchej patelni z obu stron aż tortilla lekko się przyrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz