poniedziałek, 24 października 2016

Chleb żytnio gryczany

Domowy chleb jest zdecydowanie najpyszniejszy! Jeśli nie macie sprawdzonej piekarni w której można zakupić prawdziwe pieczywo, a jedynie w okolicy mrożone marketowe pieczywo, jak najszybciej zabierzcie się do wypieku własnego chleba :) Na blogu znajdziecie wiele przepisów na domowe pieczywo, dziś kolejny na chleb gryczano- żytni.

SKŁADNIKI
120 g aktywnego zakwasu żytniego
150 g mąki gryczanej
350 g  mąki żytniej
150 g mąki żytniej razowej
2 łyżeczki soli
450 ml ciepłej wody


PRZEPIS

Łączymy ze sobą wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Przekładamy do formy. (20cm) Przykrywamy i odstawiamy w ciepłym miejscy na noc lub na conajmniej kilka godzin aż ciasto urośnie. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200C ) i pieczemy ok. 45 minut. 
Chleb można z powodzeniem mrozić.