niedziela, 11 września 2016

Zbożowe batoniki z polewą karobową

Zdrowe batoniki zbożowo-orzechowe z polewą karobową. Samo zdrowie i idealna przekąska dla dzieci czy do zabrania w podróż.

SKŁADNIKI
150g płatków owsianych
50g siemienia lnianego
50g orzechów włoskich
50g migdałów
50g orzechów laskowych
100g płatków jaglanych
100g suszonych owoców
6 łyżek oleju kokosowego
6 łyżek miodu
kilka łyżek wody

polewa:
3 łyżki mleczka kokosowego
3 łyżki karobu
2 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki miodu

PRZEPIS
Wszystkie suche składniki mieszamy. Olej kokosowy płynny i miód dodajemy i mieszamy. Gdyby masa była zbyt sucha dodajemy wodę. Całość przekładamy do dużej formy i mocno uciskamy. Pieczemy w 180 C ok 25 minut, po tym czasie wyjmujemy blachę i nacinamy tak aby powstały małe batoniki. Pieczemy dalej jeszcze ok 15 minut. Po ostudzeniu łamiemy w miejscach nacięcia. Składniki na polewę mieszamy i smarujemy batoniki. Polewa zastygnie w chłodnym miejscu.