piątek, 16 września 2016

Pieczone faszerowane bataty

Dziś propozycja na pyszny i zdrowy obiad. Pieczone bataty są świetne nie tylko w postaci frytek. Możecie z powodzeniem piec je z różnymi farszami. Jako dodatek podałam warzywa gotowane na parze skropione olejem z awokado. Pysznie, zdrowo i bardzo łatwo ;)

SKŁADNIKI
1 duży batat
100 g kaszy/ryżu
2 łyżki tahini
kukurydza
pietruszka
sól i pieprz

PRZEPIS
Batata dzielimy na pół i pieczemy ok 25 minut. Kiedy będzie miękki, łyżeczką wyjmujemy środek tworząc z batata ,,łodeczki" do faszerowania. Ugotowaną kaszę łączymy z tahini, kukurydzą, startą pietruszką, oraz środkiem z batata. Mieszamy. Takim farszem napełniamy łódeczki, zapiekamy ok 15-20 minut. Warzywa gotujemy na parze, na talarzu skrapiamy olejem np. z awokado.