piątek, 30 września 2016

Moja Kuchnia Wege. Sprawdzone przepisy na wyśmienite potrawy. Audrey Cosson

Moja Kuchnia Wege. Sprawdzone przepisy na wyśmienite potrawy. Audrey Cosson



Kuchnia wegetariańska stała się powszechna i ma coraz więcej entuzjastów. Dietetycy i naukowy badający wpływ diety wegetariańskiej na zdrowie, zgodnie twierdzą że jest dobra oraz może być w pełni zbilansowana i wartościowa. Wymaga to trochę wiedzy i doświadczenia ale jak najbardziej może być stosowana przez wszystkich. Książka jest podzielna na kilka rozdziałów. Na wstępie przeczytamy o niezbędnych produktach wykorzystywanych w kuchni bezmięsnej. Następnie znajdziemy porady dotyczące zakupów oraz kalendarz sezonowych owoców i warzyw. Nie zabrakło również porad o wartościowych zbożach, warzywach strączkowych,  ziarnach i orzechach, zdrowych tłuszczach, produktach mlecznych oraz substytutów mięsa. Autorka zwraca również uwagę jak wartościowe w diecie wege są kiełki i zachęca do ich domowej uprawy. Jest to łatwe a pozwala zaoszczędzić wiele pieniędzy. Na początek znajdziemy przepis podstawowy na roślinne mleko czy masło orzechowe. Kolejne rozdziały się podzielone według posiłków: śniadania, przystawki, dania główne i desery.  Wśród dań znajdziemy proste przepisy np.  granolę czy owsiankę ale dla wielbicieli gotowania czy zaawansowanych wegan również znajduje się wiele propozycji. Mnie szczególnie zainteresowały przepisy na pieczone kalafiorki z wędzoną papryką, falafele z czerwonej fasoli czy świetny deser muffinki z nasionami chia. Książka opatrzona pięknymi zdjęciami. Pięknie wydana, świetna na prezent zarówno dla wegetarianina jak i dla osoby która lubi eksperymentować w kuchni.