Moja
kuchnia bez glutenu. Sprawdzone przepisy na wyśmienite potrawy. Coralie Ferreira.
O słynnym w ostatnim czasie glutenie powiedziano już chyba
wszystko. Wiele książek, publikacji czy programów. Wiele sklepów oferuje żywność
bezglutenową. Pamiętamy że naturalnie bezglutenowe produkty to warzywa, owoce
wiele zbóż czy nabiał i mięso. Nie musimy posiłkować się gotowcami i
zamiennikami tradycyjnych produktów. Żywność przetworzona nie ma wartości
odżywczej a tylko zatruwa nasz organizm. Zrezygnujemy z niej jak najszybciej. Jeśli
z jakiś przyczyn jesteśmy na diecie bezglutenowej z pomocą przychodzą nam
właśnie takie książki. Znajdziemy tutaj wiele cenny informacji. Na wstępie informacje
dotyczące czym jest gluten, gdzie się znajduje jakich produktów unikać. Na
kolejnych stronach praktyczne porady o przechowywaniu produktów aby były
bezpiecznie od zanieczyszczeń glutenem oraz o zakupach i wyborach zdrowych
produktów.
Na kolejnych stronach opisane zostały poszczególne grupy
produktów:
- mąki bezglutenowe,
- spulchniacze,
- zboża i rośliny strączkowe,
- makarony
Na wstępie rozdziału z przepisami kilka podstawowych
receptur na: mieszanki mąk na placki, ciasta, drożdżowe, biszkoptowe, na
makaron, tarte czy pizzę.
Kolejne rozdziały podzielone są na poszczególne posiłki:
Pieczywo i śniadania. Świetny przepis na wiejski chleb czy
słodkie bułeczki.
Zakąski, przystawki i dania główne: Wiele świetnych przepis
na warzywa: sałatki tabboulech, makarony, placki czy burgery.
Desery. Nie może zabraknąć rozdziału ze słodkościami:
Ciasteczka z gorzką czekoladą, chleb korzenny, bananowy czy ptysie z kremem.
Dla każdego łasucha mnóstwo przepisów.
Książka w pięknej twardej oprawie. Piękne zdjęcia, czytelne
przepisy oraz wiele, wiele inspiracji na zdrowe dania z prostych składników.
Polecam i zachęcam do wyboru zdrowej diety bezglutenowej bazującej na domowych
daniach. Nie idźmy na skróty, warto samodzielnie ugotować pyszne zdrowe dania a
z pomocą tej książki nawet początkujący kuch sobie poradzi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz