"Jedz. Nie za dużo. Głównie rośliny" - te słowa
Michaela Pollana stały się mottem książki "Kuchnia dla serca"
,,100 mil na Krecie, oregano na kilogramy i rośliny na
talerzu, czyli zdrowe serce.
Jeśli zastanawiasz się, jak połączyć radość jedzenia z
dbałością o serce i jak zrealizować postanowienie, aby „zdrowiej żyć“, ta
książka jest dla Ciebie. Znajdziesz tu 120 przepisów na dania przygotowane
przez pasjonatów diety roślinnej i ultramaratończyków Violettę i Roberta.
Wspiera ich zespół naukowy pod przewodnictwem prof. kardiologii Artura
Mamcarza.
Dowiedz się więcej o (dobrej) sile nawyków, naucz się
skutecznie czytać etykiety i sprawdź, dlaczego warto zrezygnować z soli.
Zainspiruj się i działaj już od dziś.”
O autorach:
Violetta Domaradzka i Robert Zakrzewski – kochają górskie
biegi ultra i dobre jedzenie. Organizatorzy Biegu Wegańskiego i biegu Gorce
Ultra-Trail oraz akcji ekologicznej „Zabiegam o czystą Polskę“. Wspólnie
napisali książkę "Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin". Ich kolejny
projekt to „100 mil szczęścia. 12 smaków”, w ramach którego biorą udział w 12
biegach z serii Ultra Trail World Tour i poznają smaki odwiedzanych krajów. Viola
najchętniej startuje na dystansie 100 kilometrów i ma na swoim koncie już 11
takich biegów w ciągu zaledwie 2 lat. Robert przygotowuje się do kolejnego
startu w biegu 24-godzinnym, a przy tym coraz częściej odnajduje się za
obiektywem aparatu. Violetta i Robert tworzą zespół Run Vegan Team i z pasją
promują kuchnię roślinną. Wspólnie z zespołem lekarzy i dietetyków zajmują się
wpływem diety roślinnej na zdrowie. Są przekonani, że połączenie aktywności
fizycznej i diety opartej na roślinach zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych,
takich jak miażdżyca czy nadciśnienie.
Książka została podzielona na dwie części. I część ,,Okiem
lekarza” została napisana przez specjalistów kardiologów, dietetyków oraz lekarzy
specjalistów. W tej części dowiemy się min. O chorobach serca, o zagrożeniach i
chorobach dietozależnych które są plagą naszych czasów. Część pierwsza składa się z rozdziałów:
- Ruch, jedzenie, picie, sen- higieniczny tryb życia,
- Miażdżyca tętnic,
- Tkanka tłuszczowa- magazyn bez dna,
- Lipidologia w praktyce- co warto wiedzieć o cholesterolu,
- Czy można zmniejszyć ryzyko sercowo-naczyniowe domowymi
metodami,
- Żywność funkcjonalna- więcej niż pożywienie
- Alkohol- szkodzi, rujnuje czy pomaga?
- Używki, nawyki, nałogi.
- Wysiłek fizyczny a serce,
- Paliwo dla serca, paliwo dla mięśni,
- Bezpieczne uprawiania sportu- kiedy zasięgnąć porady lekarskiej,
-Jak zmienić nawyki na lepsze.
Jak widzimy po tytułach poszczególnych rozdziałów, tematyka
poruszana i opisywana w książce jest bardzo rozległa, przy tym bardzo rzetelna.
Każda część została napisana przez lekarzy i specjalistów co daje nam pewność o
tym iż informacje w nich zawarte są sprawdzone i udowodnione naukowo. Każdy rozdział
opatrzony jest również bibliografią. Uważam iż wiedza tutaj zawarta jest bardzo
istotna i każdy powinien się z nia zapoznać aby zrozumieć jak ważne jest
żywienie oraz jak dużym problemem są choroby spowodowane złym stylem życia.
Część druga książki to ,,Kuchnia dla serca”. Ta część
została już napisana przez autorów Violettę i Roberta. Również została
podzielona na kilka rozdziałów:
- Odżywiaj się dobrze,
- Zmiany w kuchni- wskazówki praktyczne,
- Mniej soli więcej zdrowia,
- Aktywność fizyczna,
Z tej części dowiemy się praktycznej wiedzy od autorów którzy
na co dzień zdrowo gotują, zdrowo i aktywnie żyją. Wskazówki których udzielają
przydadzą się wszystkim, zarówno osobą które chcą rozpocząć zdrowe odżywianie o
zmianę stylu życia oraz dla osób takich jak ja które z żywieniem są związane od
dawna.
III część książki to ,,Zdrowie z roślin”. W ostatniej części znajdują się przepisy
podzielone na konkretne posiłki. Najwięcej przepisów znajdziemy na koktajle, zdrowe
warzywne z wykorzystaniem wszelkiej zieleniny oraz dodatku owoców czy
superfoods. W rozdziale jest również
mnóstwo przepisów na zupy, dania główne, śniadania czy słodkie desery. Wszystkie
przepisy zawarte w książce są zdrowe, zawierające mnóstwo wartości odżywczych,
bez cukru, rafinowanych tłuszczy, polepszaczy smaku czy innych zbędnych
dodatków. Autorzy bazują na warzywach, owocach, zdrowych ziarnach, podkreślają
wartości odżywcze siemienia lnianego czy zdrowej oliwy z oliwek. Przepisy są
łatwe i tanie z wykorzystaniem łatwo dostępnych składników.
Ja już wypróbowałam przepis na zupę krem z pieczonych
buraków czy kotlety z kalafiora- pyszne zdrowe i sycące.
Wszystkim polecam książkę, nie tylko ze względu na przepisy
czy piękne zdjęcia. Polecam ponieważ wiedza w niej zawarta na pewno pomoże wam zrozumieć
i wprowadzić zmiany do własnego życia. Zmieniajmy nawyki żywieniowe, poznawajmy
nowe smaki zdrowych dań, dbajmy o własne zdrowie- przecież jest najcenniejszym co
mamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz