środa, 7 września 2016

Fasolka szparagowa z pietruszką i czosnkiem

Sezon na fasolkę w pełni. Teraz jest najpyszniejsza, świeża i delikatna. Warto jeść ją jak najczęściej. Zapomnijmy o znanej fasolce z masłem i bułką tartą a spróbujmy innej wersji. Taka z dodatek czosnku, natki pietruszki i odrobiny masła będzie pyszna lekka i idealne do jeszcze ciepłe dni.


SKŁADNIKI
1 kg fasolki szparagowej
2 łyżki masła
ząbek czosnku
garść natki pietruszki

PRZEPIS
Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki siekany drobno. Kiedy fasolka się ugotuje, przekładamy ją do miski. Dodajemy 2 łyżki masła i czosnek mieszamy. Na koniec posypujemy natką pietruszki i podajemy.