piątek, 12 sierpnia 2016

Kotlety z warzyw soczewicy i kaszy

Zdrowe kotlety bez mięsa- za to z pyszną kaszą jęczmienną, dużą ilością warzyw oraz zieloną soczewicą. Są bardzo syte i idealnie pasują zarówno do tradycyjnego obiadu czy jako kotlet do burgerów.

SKŁADNIKI
100g kaszy jęczmiennej
100g ugotowanej zielonej soczewicy
marchewka
pietruszka
szpinak
sól i pieprz
 jajko
kolendra
czosnek
2 łyżki oleju rzepakowego

PRZEPIS
Kaszę gotujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Marchew i pietruszkę kroimy w kostkę i chwilę gotujemy. Szpinak blanszujemy i siekamy drobno. Do kaszy dodajemy ugotowane warzywa, szpinak, soczewicę, wszytskie przyprawy i jajko oraz 2 łyżki oleju. Masę wyrabiamy. Formujemy kotlety i układamy na blaszce. Pieczemy ok 40 minut w 180C.