piątek, 26 sierpnia 2016

Cukinia faszerowana

Sezon na cukinię w pełni, więc wykorzystujemy ją jak najczęściej w kuchni. Cukinia jest bardzo uniwersalna i można z niej przygotować prawie wszystko- ciasto, zupę, zapiekanki, zimne przekąski, keczup czy inne przetwory na zimę. Cukinia jest warzywem w smaku bardzo łagodnym dlatego tak świetnie komponuje się w wielu daniach. Dziś przepis na znaną potrawę- cukinia faszerowana.


SKŁADNIKI
2 cukinie
100g czerwonego ryżu
zielony groszek
marchewka
pietruszka
zielona soczewica ugotowana
sól i pieprz
papryka
zioła prowansalskie

PRZEPIS
Ryż gotujemy do miękkości i odstawiamy. Soczewicę zieloną również gotujemy. Marchew i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Cukinię kroimy z pół i wydrążamy środek. Farsz: łączymy soczewicę ryż, marchew i pietruszkę, groszek oraz wszystkie przyprawy. Napełniamy farszem łódeczki cukinii. Zapiekamy w piekarniku ok 30 minut. Możemy posypać żółtym serem i zapiec.