niedziela, 5 czerwca 2016

Szparagowy krem

Sezon n szparagi w pełni, więc warto wykorzystać ten krótki czas. Szparagi są nie tylko wyjątkowo zdrowe i odżywcze ale również pyszne. Jeśli jeszcze nie przygotowaliście zupy kremu ze szparagów czas najwyższy to nadrobić! Teraz szparagi na targu możemy kupić w niskiej cenie- nawet 4-5 zł za spory pęczek.


SKŁADNIKI
zielone szparagi cały pęczek
bulion warzywny domowy
łyżka gęstej śmietanki kokoswej
sól i pieprz
natka pietruszki
do podania; domowa foccacia lub pieczywo

PRZEPIS
Szparagi obieramy aby nie były włókniste. Kroimy na drobniejsze kawałki. Domowy bulion podgrzewamy i do gotującego dodajemy szparagi. Gotujemy do miękkości ok 20 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sól i pieprz oraz dużą ilośc natki pietruszki. Całość blendujemy na gładki krem a następnie dodajemy śmietankę kokoswą i dokładnie mieszamy do kremowej konsystencji.