niedziela, 5 czerwca 2016

Bezglutenowy chleb z czarnuszką

Pieczywo bezglutenowe piekę sama, nigdy nie kupuję gotowych chlebów zapakowanych w foliowe worki z datą ważności kilku miesięczną oraz z listą składników która się nie kończy. Ten chleb jest smaczny i szybki w przygotowaniu, jednak polecam zjeść go w 2-3 dni gdyż później robią się dość twardy.


SKŁADNIKI
150g mąki ryżowej
50g mąki kukurydzianej
50g mąki z tapioki
50g mąki ziemniaczanej
2 jajka
2 łyżki oleju rzepakowego lub kokoswego
3 łyżki czarnuszki
1 łyżeczka sody
woda

PRZEPIS
Mąki mieszamy wraz z czarnuszką i łyżeczką sody odrobiną soli. Dodajemy roztrzepane jajka oraz olej. Dolewamy wodę do gęstej konsystencji ale tak by dało się całość dokładnie wymieszać. Przekładamy do formy i pieczemy ok godziny 180C.