piątek, 3 czerwca 2016

Cukinia faszerowana czerowym ryżem i warzywami

Pyszna pieczona cukinia faszerowana ryżem i warzywami- lekkie i zdrowe danie idealne na wiosenny obiad. Możemy przygotować do tego sos pomidorowy czy podać z lekką surówką.


SKŁADNIKI
2 cukinie
3 łyżki groszku
3 łyżki marchewki
100 g ryżu czerwonego
sól i pieprz
natka pietruszki
koperek
cebula
ząbek czosnku

PRZEPIS
Ryż gotujemy do miękkości. Cukinie przekrajamy na pół i wydrążamy środek. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy cebulę posiekaną w drobną kostkę wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy posiekany miąższ z cukinii. Dodajemy ugotowany ryż, groszek, marchewkę oraz przyprawy. Całość mieszamy i zdejmujemy z patelni. Farszem napełniamy połówki cukinii. Pieczemy ok 35 minut w 180C.