środa, 11 maja 2016

Pyszny i zdrowy torcik marchewkowy

Dziś polecam torcik marchewkowy który sprawdzi się na specjalne okazje jako zdrowa alternatywa dla tradycyjnych kalorycznych tortów. Moja wersja jest bez mąki pszennej, bez cukru, mleka i glutenu. Idealny i pyszny !

SKŁADNIKI
ciasto:
szklanka startej na drobnych oczkach marchewki
3 jajka
50 g mąki kokosowej
5 łyżek ksylitolu
krem:
puszka mleka kokosowego
2 łyżki ksylitolu w pudrze
polewa:
gorzka czekolada

PRZEPIS
Białka ubijamy na sztywną pianę. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka na puszystą masę, dodajemy ksylitol i mąkę. Następnie dodajemy marchewkę i całośc mieszamy. Stopniowo dodajemy pianę z białek. Przekładamy do okrągłej formy (u mnie 28 cm), pieczemy w 180C ok 35 minut. Mleko kokosowe przechowujemy w lodówce aby konsystencja była zwarta. Kiedy ciasto sie upiecze studzimy o kroimy w połowie na dwa blaty. Mleko kokosowe(tylko gęstą część) miksujemy z ksylitolem. Kremem smarujemy blaty. Na wierz przygotowujemy polewę z gorzkiej czekolady, ja dodatkowo posypałam jeszcze mielonymi migdałami. Torcik przechowujemy z chłodnym miejscu.