środa, 18 maja 2016

Ciastka owsiano-sezamowe z daktylami

Domowe słodkie ciasteczka słodzone daktylami. Pełnie błonnika i pyszne. Zróbcie koniecznie!


SKŁADNIKI
100g sezamu niełuskanego
150g płatków owsianych
50g otrąb owsianych
2 łyżki siemienia lnianego
50g oleju kokosowego
50g daktyli
3 łyżki syropu daktylowego
woda

PRZEPIS
Otręby i siemię lniane zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na napęcznienia. Płatki owsiane mielimy na drobniejsze- ale nie na mąkę. Olej kokosowy roztapiamy. Daktyle drobno siekamy. W dużej misce dodajemy kolejno: zmielone płatki owsiane, sezam, mieszankę siemienia lnianego i otrąb wraz z wodą, posiekane daktyle, olej kokosowy płynny, syrop daktylowy. Ciasto zagniatamy. Odrywamy po małym kawałku i formujemy ciasteczka. Pieczemy ok 25 minut w 180C.