środa, 27 kwietnia 2016

Tarta jaglana z owocami i musem malinowym

Tradycyjne tarty przygotowuje się z dużą ilością cukru, masła i białej mąki. Wypełnienie zazwyczaj stanowi tłusta śmietana i dodatki równie kaloryczne. Dziś przepis na tartę z kaszy jaglanej z owocami oraz z pyszną pianką malinową. Idealne, słodkie i lekki połączenie na zdrowy deser.

SKŁADNIKI
spód:
-150g kaszy jaglanej
- 2 łyżki ksylitolu
- jajko
wypełnienie:
-4 jabłka
- łyżka miodu
pianka malinowa:
- 3 białka
- jogurt naturalny 150g
- maliny (mogą być mrożone)

PRZEPIS
Kaszę gotujemy- możemy nawet lekko rozgotować. Odstawiamy do ostudzenia. Kiedy kasza będzie jeszcze lekko ciepła, dodajemy ksylitol i jajko oraz blendujemy. Masę przekłądmy do silikonowej formy (u mnie okrągła 25cm). Pieczemy ok 20 minut w 180C. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy d drobną kostkę. Na dużej patelni prażymy jabłka podlewając niewielką ilością wody. Kiedy będą już miękkie dodajemy łyżkę miodu i całość jeszcze chwile podgrzewamy. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i nakładamy jabłka. Przygotowujemy muss malinowy. Maliny wcześniej rozmrażamy, blendujemy na gładko z jogurtem. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą jogurtowo-malinową. Przekładamy do formy na wierzch jabłek. Pieczemy jeszcze ok 15-20 minut.