piątek, 29 kwietnia 2016

Chleb żytni na zakwasie

Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście chleba na zakwasie czas to zmienić. Domowy chleb jest pyszny, długo zachowuje świeżość a jego pieczenie wcale nie jest trudne. W dodatku przygotowanie zakwasu to również nie jest nic trudnego- spróbujcie a już zawsze bedziecie przygotowywali słoik zakwasu aby w każdej chwili móc upiec zdrowe pieczywo.

SKŁADNIKI
  • 250g  (do 300g jest OK) zakwasu żytniego
  • 500g mąki żytniej chlebowej
  • 400ml wody
  • 1 łyżka soli
PRZEPIS
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy aż powstanie gęste ciasto. Przekładamy do formy na chleb.  Odstawiamy aż ciasto wyrośnie- i tutaj może to być 3 godziny lub nawet 7. Ciasto powinno urosnąć podobnie jak drożdżowe. Odstawiamy oczywiście w ciepłe miejsce. Po tym czasie, pieczemy ok 50 minut w 200C.