czwartek, 7 kwietnia 2016

Hummus

Hummus stał się bardzo popularny i myślę że każda osoba interesująca się kuchnią go przygotowywała a na pewno jadła- i super bo humus jest zdrowy oraz możemy przygotować go z wieloma ciekawymi dodatkami nadając mu różne smaki.

HUMMUS
  • szklanka suchej ciecierzycy
  • tahini 6 łyżek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • zimna woda  ok. szklanki
PRZEPIS 
Ciecierzycę moczymy przez noc (8-10 godzin). Gotujemy w wodzie bez soli ok. 2 godziny lub do momentu, aż ciecierzyca będzie bardzo miękka. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. Do ciecierzycy dodajemy tahini, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek, sól i pieprz. Miksujemy wstępnie blenderem, podlewamy stopniowo lodowatą wodę i miksujemy dalej, aż hummus będzie gładki i jednolity.