piątek, 8 kwietnia 2016

Ciasto marchewkowo-kokosowe

Pyszne ciasto marchewkowe: bezglutenowe, bez cukru, bez tłuszczu i bez mleka. Zdrowy zamiennik tuczących ciast na domowe przyjęcie.

SKŁADNIKI
150g mąki ryżowej
50g mąki kokosowej
3 duże marchewki
3 jajka
150 ml mleka ryżowego
3 łyżki ksylitolu
krem:
mleko kokosowe schłodzone
łyżka płynnego miodu
gorzka czekolada z popingiem z amarantusa

PRZEPIS
Mąki mieszamy, marchew trzemy na drobnych oczkach i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy żółtka i mleko ryżowe całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta. Pieczemy ok 35 minut w 180C. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 2 blaty. Schłodzone mleko kokosowe miksujemy z miodem, tak przygotowanym kremem smarujemy blaty ciasta. Gorzką czekoladę roztapiamy i polewamy ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce na minumum 2 godziny.