środa, 6 kwietnia 2016

Gulasz z jarmużem, cukinią i cieciorką

Pyszny wege gulasz z warzyw i cieciorki z sosem pomidorowym, ekspresowy i zdrowy posiłek. Pasuje idealnie do kaszy czy domowego pieczywa. Wykorzystałam cieciorkę z puszki, ponieważ nie miałam czasu na gotowanie ale zachęcam do gotowania suchych ziaren- są smaczniejsze. Można ugotować większą porcję i wykorzystać w ciągu kilku dni do różnych przepisów.


SKŁADNIKI 2 porcje
passata pomidorowa szklanka
garść jamużu
cukinia
pieczarki
cebula
marchew
papryka
puszka cieciorki
łyżka oleju rzepakowego
przyprawy:
wędzona papryka
sól i pieprz ziołowy
pietruszka
chili

PRZEPIS
Na łyżce oleju smażymy posiekaną cebulę. Pozostałe warzywa: cukinię pieczarki, marchew, paprykę kroimy w paski. Jarmuż rwiemy na drobniejsze kawałki. Do cebuli dodajemy pokrojone warzywa. Dusimy ok 10-15 minut. Dodajemy passatę pomidorową i jarmuż i przyprawy, dusimy kolejne 5-10 minut. Dodajemy cieciorkę odsączoną z zalewy, mieszamy. Podajemy np. z kaszą.