wtorek, 12 kwietnia 2016

Dzień czekolady i ciasto czekoladowo-daktylowe

Dziś Dzień czekolady, wiec z czystym sumieniem możemy sobie podarować kawałek słodkości w postaci czekolady lub jak u mnie ciasta czekoladowo-daktylowego. Tak naprawdę takie ciasto możecie jeść codziennie - jest sycące zdrowe i bez dodatku cukru. Kiedy najdzie ochota na słodkie- to ciasto sprawdzi się idealnie.

SKŁADNIKI
150g datyli
szklaka wrzątku
100g mąki owsianej
100g mąki orkiszowej
2 jajka
4 łyżki gorzkie kakao
gorzka czekolada 100g

PRZEPIS
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Blendujemy wraz z wodą na muss. Suche składniki łączymy, w drugiej misce ubijamy jajka. Pół tabliczki czekolady ścieramy na tarce. Do suchych składników dodajemy jajka, muss daktylowy, czekoladę startą. Mieszamy, przekładamy do formy i pieczemy ok 60 minut w 180C. Studzimy i polewamy połową gorzkiej czekolady.