- 500 g botwinki wraz z buraczkami
- 2 l bulionu warzywaego
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 200 ml śmietany 12%
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki soku z cytryny
Garść liści najpierw przekrój wzdłuż, a następnie drobno posiekaj i wrzuć do garnka.
Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do garnka. Zalej warzywa gorącym bulionem i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Zmniejsz ogień do minimum. Łyżkę mąki wsyp do kubka, zalej odrobiną zimnej wody – około 1/4 kubka i dobrze wymieszaj, dodaj do zupy. Wymieszaj.
Do kubka ze śmietaną wlej trochę gorącej zupy z botwinki wymieszaj a następnie całość wlej do garnka. Zwiększ ogień i zagotuj zupę, cały czas mieszając. Dodaj sok z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz