poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Botwinka -zupa wiosenna

Botwinka to zupa z młodych liści i korzenia buraka ćwikłowego, kiedy nadchodzi wiosna i młoda warzywa to właśnie ta zupa jest pierwszą która sygnalizuje wiosnę. Słodka, pyszna i zdrowa.

  • 500 g botwinki wraz z buraczkami
  • 2 l bulionu warzywaego
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 200 ml śmietany 12%
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki soku z cytryny
 Botwinkę dokładnie umyj. Urwij liście. Łodygi drobniutko posiekaj, wrzuć do garnka.
Garść liści najpierw przekrój wzdłuż,  a następnie drobno posiekaj i wrzuć do garnka.
Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do garnka. Zalej warzywa gorącym bulionem i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Zmniejsz ogień do minimum. Łyżkę mąki wsyp do kubka, zalej odrobiną zimnej wody – około 1/4 kubka i dobrze wymieszaj, dodaj do zupy. Wymieszaj.
Do kubka ze śmietaną wlej trochę gorącej zupy z botwinki wymieszaj a następnie całość wlej do garnka. Zwiększ ogień i zagotuj zupę, cały czas mieszając. Dodaj sok z cytryny.