czwartek, 24 marca 2016

Makaron w lekkiej serowej wersji

Makaron możemy podać jako lekkie danie- wystarczy pominąć ciężkie serowe czy mięsne sosy. Dziś przepis na lekkie i smaczne danie z serowym posmakiem dzięki dodatkowi płatków drożdżowych.

SKŁADNIKI 2 porcje
100g makaronu tagiatelle
1 cukinia
garść jarmużu
łyżka oleju rzepakowego
ząbek czosnku
pieprz i sól
pomidorki koktajlowe
płatki drożdżowe

 PRZEPIS 
Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju, podsmażamy chwilkę rozgnieciony czosnek, dodajemy pokrojoną w plastry cukinię i posiekany jarmuż. Dolewamy odrobinę wody i dusimy kilka minut aż warzywa zmiękną. Makaron gotujemy al'dente. Warzywa solimy i pieprzymy, dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i przekładamy na talerze. Posypujemy pokrojonymi pomidorkami i posypujemy płatkami drożdżowymi.