czwartek, 24 marca 2016

Płatki drożdżowe

Płatki drożdżowe to jadalna, nieaktywna postać drożdży, przez co w odróżnieniu do tych świeżych, nie fermentują one w naszym układzie pokarmowym, a dostarczają nam wiele cennych właściwości.
Nieaktywne drożdże mają niesamowity aromat oraz smak, który przeplata nutę serową, orzechową oraz bardzo delikatną słodycz. Można dodawać je do rozmaitych potraw tj. zupy, kremy, sosy, pasztety, ale również posypywać nimi kanapki, makarony, ryże, kasze oraz stosować do panierki jako zdrowy zamiennik bułki tartej. 
Płatki drożdżowe oprócz niesamowitego smaku, posiadają wiele cennych wartości odżywczych, przez co wzmacniają organizm, podnoszą naszą odporność na wszelkie infekcje, dodają sił i zdrowej energii, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz utrzymanie odpowiedniej mikroflory jelitowej.
  • Witaminy z grupy B, które mają ogromny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Płatki drożdżowe za niesamowite bogactwo tych witamin, śmiało można nazwać płatkami urody, ponieważ przyspieszą wzrost włosów i paznokci, sprawiają, że te są zdrowe oraz mocne, a skóra gładka i jędrna. Dzięki nim możemy pozbyć się uciążliwych problemów tj. trądzik czy nadmierne przetłuszczanie skóry i włosów. Wszystko to zapewniają witaminy z grupy B, odpowiedzialne za właściwe przemiany tłuszczów, węglowodanów i białek;
  • Kwas foliowy, odpowiadający za prawidłowy, wzrost, podział i funkcjonowanie wszystkich komórek organizmu. Jest szczególnie zalecamy kobietom w ciąży i ją planującym;
  • Białko, którego źródłem są płatki drożdżowe jest łatwo przyswajalne. Białko reguluje przebieg procesów biologicznych i immunologicznych, pomaga w budowie tkanek i narządów oraz syntezie enzymów i hormonów;
  • Fosfor, który dba o utrzymanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu, wzmacnia oraz mineralizuje nasze kości i zęby, a także zapobiega osteoporozie;
  •  Potas, odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego oraz wzmacnianie i dobrą pracę serca. Potas reguluje także ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływa na pracę mózgu;
  • Magnez, odpowiedzialny za prawidłową pracę układu nerwowego, zapobiegający skurczom mięśniowym i zmęczeniu oraz łagodzący stany napięcia;
  • Wapń, który wzmacnia nasze zęby, kości, mięśnie oraz układ krwionośny, a także zapobiega osteoporozie;
  • Chrom, pomagający w odchudzaniu i utrzymaniu szczupłej sylwetki, zapobiegający napadom głodu oraz regulujący poziom cukru we krwi;
  •  Błonnik, który reguluje i wspomaga procesy trawienne, oczyszcza układ pokarmowy z zalegających w nim resztek, zapobiega zaparciom oraz łagodzi niestrawność i wszelkie podrażnienia jelit oraz żołądka.
  •  Kwas asparaginowy, mający działanie pobudzające i zapobiegające skurczom nerwowym. Kwas asparaginowy pośredniczy w procesach metabolicznych zachodzących w komórkach nerwowych, jest źródłem energii dla komórek mózgu, a także łagodzi uczucie zmęczenia oraz poprawia pamięć i koncentrację.