środa, 2 marca 2016

Dieta podczas chemioterapii, 5 kroków do wzmocnienia zdrowia w trakcie leczenia raka


Dziś chciałbym poruszyć bardzo popularny i aktualny temat diety w chemioterapii. Każdy z nas napewno, zna, słyszał lub ma w swoim otoczeniu osoby chorujące na nowotwór. Niestety jest to chorba która dotyka coraz większej liczby ludności, dotyczy nie tylko osób starszych ale rówież młodych i dzieci. Dzięki urzejmści wydawnictwa Illuminatio miałam okazję zapoznać się z ksiązką ,,Dieta podczas chemioterapii, 5 kroków do wzmocnienia zdrowia w trakcie leczenia raka". Jest to nowość wydawnicza, którą moim zdaniem każdy powinien przeczytać. Zachęcam was do zapoznania się z tą pozycją- książkę możecie zakupić TUTAJ.



Na stronie Wydawnictwa Illuminatio przeczytamy o książce:
Co powinien jeść pacjent poddawany chemioterapii? Czy dieta może wpływać na przebieg terapii?
Chemioterapia stosowana u osób chorych na raka nie tylko osłabia organizm i jego odporność, ale może także powodować utratę apetytu lub jadłowstręt. Dlatego tak istotny podczas leczenia jest sposób odżywiania pacjenta, zbilansowana, pełnowartościowa i wzmacniająca dieta dostosowana do zmian zachodzących w jego apetycie i wrażliwości kubków smakowych.

Książka Mike’a Herberta to świetnie napisany przewodnik po diecie dla pacjentów poddanych chemioterapii. Autor odpowiada w niej na podstawowe pytania, które zadają sobie opiekunowie chorych:
  • Jak zachować siły i poprawić tolerancję organizmu na chemioterapię i jej skutki uboczne?
  • Jak wzmocnić odporność, obniżyć ryzyko infekcji i przyspieszyć regenerację organizmu?
  • Jak zmienić myślenie o chorobie i rozwijać pozytywne nastawienie do terapii?
  • Jaki program żywienia jest najskuteczniejszy?

W przewodniku znalazły się także proste do zastosowania instrukcje detoksykujących kąpieli, przepisy na dania, które dodają sił i wspomagają gojenie od wewnątrz oraz program żywienia i suplementacji diety, który przyspiesza regenerację ciała.

Mike Herbert jest neuropatą, który od 15 lat prowadzi prywatną praktykę w doradztwie odnowy biologicznej. Pasjonuje się zdrowym żywieniem i najnowszymi wynikami badań nad naturalnymi metodami leczenia, ze szczególnym uwzględnieniem nowatorskich badań nad związkiem między rakiem i żywieniem.



Ksiązka składa się z 4 części:


Na wstępie przeczytamy co specjaliści mówią o odżywianiu w czasie chemioterapii i innych terapii antynowotworowych.

Po przeczytaniu ksiązki postanowiłam napisać obszerniejszy post o diecie w chemioterapii. Dietetyka kliniczna szczegółowo opisuje jak powinna taka dieta wyglądać oraz na co zwrócić uwagę w bilansowaniu diety dla pacjenta. W książce znajdziemy wiele cennych wskazówek, szczegółowo opisuje i opiera się na 5 krokach do wzmocnienia zdrowia:

Krok 1 Zmień sposób myślenia i skoncentruj się na wyzdrowieniu.
Krok 2. Odtruj się, aby wspomóc uzdrawiania od środka.
Krok 3. Jedz najlepszą żywność, aby wytworzyć w organizmie uzdrawiające warunki chemiczne.
Krok 4. Uzupełniaj dietę odpowiednimi suplementami. aby zwiększyć tempo powrotu do zdrowia.
Krok 5. Ćwicz i odpoczywaj, aby przyspieszyć proces powrotu do zdrowia.

W książce znajdziemy również wiele ciekwych i łatwych przepisów na potrawy, smaczne, lekkie i zdrowe. Przepisy na zupy, soki czy koktajle. Dodatkowo opisane produkty wykorzytsane w przepisach oraz ich właściwości zdrowote.


 W ksiązce znajdziemy wiele cennych informacji nie tylko o zdrowiu fizycznym ale także informacje o tym jak wspomóc osobę chorą w zachowaniu spokoju, równowagi i chęci walki, oraz radości życia. Wiele cennych wskazówek co robić aby skutki chemioterapii były mniej uciązliwe lub by je zniwelować. Niezbędna jest pomoc najbliższych ale także wola i świadomośc chorego. Dlatego uważam, że ksiązke powinny przeczytac osoby któe same przechodza przez proces choroby i chemioterapii ale także członkowie rodzin i najbliżsi. 
Na podstawie ksiązki oraz doświadczeń z dietą w chorobach nowotworowych postanowiłam opisac najważniejsze kwestie i zasady dotyczące wspomaganie leczenia poprzez dietę i porawę stanu zdrowia.

Odpowiednie postępowanie dietetyczne i właściwe odżywianie odgrywają bardzo ważną rolę na wszystkich etapach choroby nowotworowej. Zaczynając od okresu  leczenia: operacji, chemioterapii radioterapii, poprzez okres rekonwalescencji po zakończonym leczeniu, profilaktyki i na etapie paliatywnym. Podczas leczenia onkologicznego odpowiednia dieta w chorobie nowotworowej polega na dostarczaniu pacjentowi odpowiedniej ilości związków odżywczych aby pokryć  potrzeby organizmu. Istotną rolę odgrywa próba dostosowania konsystencji i tekstury diety, a także objętości i czasu podawania posiłków od objawów danej choroby nowotworowej  i skutków ubocznych leczenia występujących u danego chorego: wymiotów, biegunki , zaparcia, zmian w odczuwaniu smaków czy jadłowstrętu. Wszystko to ma wpływa na ustalenia posiłków i zastosowaniu odpowiedniej diety.

Dieta optymalna dla danego pacjenta uzależniona jest od rodzaju nowotworu oraz od stopnia zaawansowania samej choroby.
Ze względu na przewlekły charakter choroby onkologicznej głównymi celemi optymalnej diety w chorobie nowotworowej jest:
- uzyskanie i utrzymanie optymalnej masy ciała pacjenta,
- zapobieganie lub korygowanie niedoborów składników odżywczych, 
- poprawa tolerancji stosowanego leczenia raka, 
- minimalizacja skutków ubocznych terapii onkologicznej oraz stymulacja układu odpornościowego chorego
-powinna dostarczać odpowiedniej ilości energii, pełnowartościowego białka, węglowodanów, wysokiej jakości tłuszczów, witamin i składników mineralnych oraz zapewniać odpowiednią podaż płynów.

Dieta w okresie choroby nowotworowej powinna spełniać kilka ważnych funkcji:
– zapobiegać powstaniu niedożywienia chorego,
– wzmacniać pracę jego układu odpornościowego (immunologicznego),
– wpływać i stymulować przemianę materii oraz chronić narządy wewnętrzne pacjenta, które narażone są na uszkodzenie w skutek wyniszczającej terapii onkologicznej.


Właściwe odżywianie w sposób pozytywny wpływa na lepsze rokowania pacjenta.
Warto pamiętać, że zapotrzebowanie energetyczne pacjenta onkologicznego może być 20% większe w porównaniu z osobą zdrową w tym samym wieku i tej samej płci. Ze względu na wzmożoną pracę układu immunologicznego oraz intensywny proces odbudowy zniszczonych tkanek ważną rolę odgrywa zwiększona podaż pełnowartościowego białka. Odpowiednia ilość i rodzaj węglowodanów w diecie chorego na raka pozwoli zapewnić prawidłowy metabolizm białek, dzięki czemu będzie ono zużywane przez organizm w celach budulcowych.  Dietę w chorobie nowotworowej warto wzbogadzić o wielonasyceniowe kwasy tłuszczowe z rodziny n-3, które pozytywnie wpływają na zmniejszenie stanu zapalnego i spowalniają proces nowotworowy. Dostarczanie do organizmu pacjenta wraz z pożywieniem odpowiedniej ilości antyoksydantów wpływa pozytywnie blokowanie wolnych rodników i neutralizowanie ich szkodliwego oddziałania. Szczególe znaczenie w tym kontekście odgrywają: witamina C, E, beta-karoten, cynk, selen, miedź, magnez, mangan, koenzym Q10, polifenole i fitosterole.
Zastosowanie u pacjentów onkologicznych w trakcie leczenia przeciwnowotworowego prawidłowo zbilansowanej diety, która pokrywa zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki odżywcze, może przynieść wiele korzyści: m.in. przeciwdziała utracie masy ciała, zwiększa ilość beztłuszczowej masy ciała, poprawia jakoś życia pacjenta oraz czas jego trwania.
 

Po książkę zapraszm was na strone Wydawnictwa Illuminatio