Dziś chciałbym poruszyć bardzo popularny i aktualny temat diety w chemioterapii. Każdy z nas napewno, zna, słyszał lub ma w swoim otoczeniu osoby chorujące na nowotwór. Niestety jest to chorba która dotyka coraz większej liczby ludności, dotyczy nie tylko osób starszych ale rówież młodych i dzieci. Dzięki urzejmści wydawnictwa Illuminatio miałam okazję zapoznać się z ksiązką ,,Dieta podczas chemioterapii, 5 kroków do wzmocnienia zdrowia w trakcie leczenia raka". Jest to nowość wydawnicza, którą moim zdaniem każdy powinien przeczytać. Zachęcam was do zapoznania się z tą pozycją- książkę możecie zakupić TUTAJ.
Na stronie Wydawnictwa Illuminatio przeczytamy o książce:
Co powinien jeść pacjent poddawany chemioterapii? Czy
dieta może wpływać na przebieg terapii?
Chemioterapia stosowana u osób chorych na raka nie
tylko osłabia organizm i jego odporność, ale może także powodować utratę
apetytu lub jadłowstręt. Dlatego tak istotny podczas leczenia jest sposób
odżywiania pacjenta, zbilansowana, pełnowartościowa i wzmacniająca dieta
dostosowana do zmian zachodzących w jego apetycie i wrażliwości kubków
smakowych.
Książka Mike’a Herberta to świetnie napisany przewodnik po diecie dla pacjentów poddanych chemioterapii. Autor odpowiada w niej na podstawowe pytania, które zadają sobie opiekunowie chorych:
Książka Mike’a Herberta to świetnie napisany przewodnik po diecie dla pacjentów poddanych chemioterapii. Autor odpowiada w niej na podstawowe pytania, które zadają sobie opiekunowie chorych:
- Jak zachować siły i poprawić tolerancję organizmu na chemioterapię i jej skutki uboczne?
- Jak wzmocnić odporność, obniżyć ryzyko infekcji i przyspieszyć regenerację organizmu?
- Jak zmienić myślenie o chorobie i rozwijać pozytywne nastawienie do terapii?
- Jaki program żywienia jest najskuteczniejszy?
W przewodniku znalazły się także proste do zastosowania instrukcje detoksykujących kąpieli, przepisy na dania, które dodają sił i wspomagają gojenie od wewnątrz oraz program żywienia i suplementacji diety, który przyspiesza regenerację ciała.
Mike Herbert jest neuropatą, który od 15 lat prowadzi prywatną praktykę w doradztwie odnowy biologicznej. Pasjonuje się zdrowym żywieniem i najnowszymi wynikami badań nad naturalnymi metodami leczenia, ze szczególnym uwzględnieniem nowatorskich badań nad związkiem między rakiem i żywieniem.
Ksiązka składa się z 4 części:
Na wstępie przeczytamy co specjaliści mówią o odżywianiu w czasie chemioterapii i innych terapii antynowotworowych.
Po przeczytaniu ksiązki postanowiłam napisać obszerniejszy post o diecie w chemioterapii. Dietetyka kliniczna szczegółowo opisuje jak powinna taka dieta wyglądać oraz na co zwrócić uwagę w bilansowaniu diety dla pacjenta. W książce znajdziemy wiele cennych wskazówek, szczegółowo opisuje i opiera się na 5 krokach do wzmocnienia zdrowia:
Krok 1 Zmień sposób myślenia i skoncentruj się na wyzdrowieniu.
Krok 2. Odtruj się, aby wspomóc uzdrawiania od środka.
Krok 3. Jedz najlepszą żywność, aby wytworzyć w organizmie uzdrawiające warunki chemiczne.
Krok 4. Uzupełniaj dietę odpowiednimi suplementami. aby zwiększyć tempo powrotu do zdrowia.
Krok 5. Ćwicz i odpoczywaj, aby przyspieszyć proces powrotu do zdrowia.
W książce znajdziemy również wiele ciekwych i łatwych przepisów na potrawy, smaczne, lekkie i zdrowe. Przepisy na zupy, soki czy koktajle. Dodatkowo opisane produkty wykorzytsane w przepisach oraz ich właściwości zdrowote.
W ksiązce znajdziemy wiele cennych informacji nie tylko o zdrowiu fizycznym ale także informacje o tym jak wspomóc osobę chorą w zachowaniu spokoju, równowagi i chęci walki, oraz radości życia. Wiele cennych wskazówek co robić aby skutki chemioterapii były mniej uciązliwe lub by je zniwelować. Niezbędna jest pomoc najbliższych ale także wola i świadomośc chorego. Dlatego uważam, że ksiązke powinny przeczytac osoby któe same przechodza przez proces choroby i chemioterapii ale także członkowie rodzin i najbliżsi.
Na podstawie ksiązki oraz doświadczeń z dietą w chorobach nowotworowych postanowiłam opisac najważniejsze kwestie i zasady dotyczące wspomaganie leczenia poprzez dietę i porawę stanu zdrowia.
Odpowiednie postępowanie dietetyczne i właściwe odżywianie
odgrywają bardzo ważną rolę na wszystkich etapach choroby nowotworowej. Zaczynając od
okresu leczenia: operacji, chemioterapii radioterapii, poprzez okres
rekonwalescencji po zakończonym leczeniu, profilaktyki i na etapie paliatywnym. Podczas leczenia onkologicznego odpowiednia dieta w
chorobie nowotworowej polega na dostarczaniu pacjentowi odpowiedniej ilości
związków odżywczych aby pokryć potrzeby organizmu. Istotną
rolę odgrywa próba dostosowania konsystencji i tekstury diety, a także
objętości i czasu podawania posiłków od objawów danej choroby
nowotworowej i skutków ubocznych leczenia występujących u danego chorego:
wymiotów, biegunki , zaparcia, zmian w odczuwaniu smaków czy jadłowstrętu. Wszystko to ma wpływa na ustalenia posiłków i zastosowaniu odpowiedniej diety.
Dieta optymalna dla danego pacjenta uzależniona jest od rodzaju nowotworu oraz od stopnia zaawansowania samej choroby.
Ze względu na przewlekły charakter choroby onkologicznej głównymi celemi optymalnej diety w chorobie nowotworowej jest:
- uzyskanie i utrzymanie optymalnej masy ciała pacjenta,
- zapobieganie lub korygowanie niedoborów składników odżywczych,
- poprawa tolerancji stosowanego leczenia raka,
- minimalizacja skutków ubocznych terapii onkologicznej oraz stymulacja układu odpornościowego chorego.
-powinna dostarczać odpowiedniej ilości energii, pełnowartościowego białka, węglowodanów, wysokiej jakości tłuszczów, witamin i składników mineralnych oraz zapewniać odpowiednią podaż płynów.
Dieta w okresie choroby nowotworowej powinna spełniać kilka ważnych funkcji:
– zapobiegać powstaniu niedożywienia chorego,
– wzmacniać pracę jego układu odpornościowego (immunologicznego),
– wpływać i stymulować przemianę materii oraz chronić narządy wewnętrzne pacjenta, które narażone są na uszkodzenie w skutek wyniszczającej terapii onkologicznej.
Właściwe odżywianie w sposób pozytywny wpływa na lepsze rokowania pacjenta.
Dieta optymalna dla danego pacjenta uzależniona jest od rodzaju nowotworu oraz od stopnia zaawansowania samej choroby.
Ze względu na przewlekły charakter choroby onkologicznej głównymi celemi optymalnej diety w chorobie nowotworowej jest:
- uzyskanie i utrzymanie optymalnej masy ciała pacjenta,
- zapobieganie lub korygowanie niedoborów składników odżywczych,
- poprawa tolerancji stosowanego leczenia raka,
- minimalizacja skutków ubocznych terapii onkologicznej oraz stymulacja układu odpornościowego chorego.
-powinna dostarczać odpowiedniej ilości energii, pełnowartościowego białka, węglowodanów, wysokiej jakości tłuszczów, witamin i składników mineralnych oraz zapewniać odpowiednią podaż płynów.
Dieta w okresie choroby nowotworowej powinna spełniać kilka ważnych funkcji:
– zapobiegać powstaniu niedożywienia chorego,
– wzmacniać pracę jego układu odpornościowego (immunologicznego),
– wpływać i stymulować przemianę materii oraz chronić narządy wewnętrzne pacjenta, które narażone są na uszkodzenie w skutek wyniszczającej terapii onkologicznej.
Właściwe odżywianie w sposób pozytywny wpływa na lepsze rokowania pacjenta.
Zastosowanie u pacjentów onkologicznych w trakcie leczenia przeciwnowotworowego prawidłowo zbilansowanej diety, która pokrywa zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki odżywcze, może przynieść wiele korzyści: m.in. przeciwdziała utracie masy ciała, zwiększa ilość beztłuszczowej masy ciała, poprawia jakoś życia pacjenta oraz czas jego trwania.
Po książkę zapraszm was na strone Wydawnictwa Illuminatio
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz