czwartek, 3 marca 2016

Bezglutenowe ciasteczka z gorzką czekoladą

Ciasteczka z mąki ryżowej, przypominają bardzo tradycyjne ciasteczka z mąki pszennej, sa bardziej kruche i troszkę twardsze. Ale pyszne i zdecydownie zdrowsze. Dodatkowo dla smaku kawałki gorzkiej czekolady i brak cukru- jak we wszytskich ciasteczkach zamieniony na ksylitol. Pyszne!


SKŁADNIKI
200g mąki ryżowej
3 łyżki skrobi z tapioki
50g oleju kokosowego
5 łyżek ksylitolu
pół tabliczki gorzkiej czekolady (u mnie 80%kakao)
kilka łyżek napoju roślinnego
2 jajka

PRZEPIS
Wszytskie suche składniki mieszamy, dodajemy jajka oraz olej kokosowy. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie za suche dodajemy kilka łyżek napoju roślinnego. Dodajemy kawłaki czekolady. Formujemy ciasteczka. Pieczemy ok 30 min w 180C.