sobota, 27 lutego 2016

Mini bułeczki cynamonowe z jabłkami

Bułeczki drożdżowe z mąki orkiszowej i pełnoziarnistej- pyszne i słodkie. Niestety nie wyrosną tak obficie jak z mąki pszennej ale są zdecydownie zdrowsze. A u was co słodkiego na weekend?


SKŁADNIKI
  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pół szklanki mąki orkiszowej
  • jajko
  • 7g suchych drożdży
  • pół szklanki napoju roślinnego
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 jabłka 
  • cynamon 
PRZEPIS
Mąki przesiać przez sito, dodać pozostałe składniki(drożdże, napó roślinny, rozpuszczony olej, miód, ksylitol,jajko)  i wyrobić gładkie ciasto, odstawić na godzinę.
Jabłka obrać, oczyścić i zetrzeć na tarce, dodać cynamon. Z ciasta formować kuleczki, nadziewać jabłkiem. Zlepić jak knedle i obsypać cynamonem. Z całym ciastem zrobić podobnie. Piec około 35 minut.
Bułki należy wstawić do zimnego piekarnika i dopiero nastawić 180-190 stopni.