niedziela, 21 lutego 2016

Korzenne ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe stało się bardzo popularne, każdy chyba choć raz je piekł. Jest bardzo łatwe a przy tym smaczne. Ja przygotowałam dodatkowo zdrowsza wersję bezu cukru, z pełnoziarnistej mąki, dużą ilością orzechów oraz korzennymi przyprawami: cynamonem i goździkami od Ecoblik


A teraz zapraszam was do przygotowania niezwykłe pysznego, zdrowego i łatwego ciasta marchewkowego.

SKŁADNIKI
150g mąki pełnoziarnistej
150g mielonych orzechów lub migdałów
50 g orzechów posiekanych
3 jajka
50 g ksylitolu
100ml oleju roślinnego
szklanka startej marchewki
cynamon i goździki Ecoblik

PRZEPIS
Łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, orzechy i przyprawy. Jajka ubijamy na puszysta masę z ksylitolem, dodajemu olej. Dodajemy do suchych składników mieszamy i dodajemy marchew startą na drobnych oczkach. Mieszamy, przekładmy do formy. Pieczemy ok 45 min w 180C. Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.